Párolt körte csokiskeksz-virággal

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db közepes méretű körte
3 ¾ dl édes desszertbor
1 db félbevágott vaníliarúd
A csokis kekszhez:
1 evőkanál kakaópor
6 dkg finomliszt
2 evőkanál lágy barna cukor
6 dkg sótlan, darabolt vaj
A karamellrudacskákhoz:
A kardamomsodóhoz:
6 db tört kardamom
2 evőkanál kristálycukor
2 és fél dl tej
1 és ¼ dl tejszín

Elkészítés:

1. A körtéket meghámozzuk, a magházukat dinnyekanállal kivájjuk. Akkora fazékba tesszük, hogy mind a hat beleférjen. Rájuk öntjük a bort, beletesszük a vaníliát, és lefedve 20-25 percig pároljuk, amíg a körték megpuhulnak (a párolási idő attól függ, mennyire érett a gyümölcs). Levesszük a tűzről, a körtéket a szirupban hagyjuk kihűlni.

2. A kardamomsodóhoz egy kis lábosban keverjük el a tejet, a tejszínt és a kardamomot. Forraljuk fel a keveréket, majd vegyük le a tűzről. Hőálló tálban 5 percig keverjük fehéredésig a tojássárgáját a cukorral, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejes keveréket. A tálat egy fazék forró víz fölé helyezzük (ne érjen a vízbe), és fakanállal 10-15 percig kevergetjük, amíg megtapad a kanálon. Leszűrjük, és hűlni hagyjuk.

3. A csokis kekszhez a sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) előmelegítjük. A vajat és a cukrot kis tálba tesszük, elektromos habverővel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, elkeverjük, majd beleszitáljuk a kakaóport és a lisztet. Lágy tésztává dolgozzuk össze. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük. Két sütőpapír között 4 mm vastagra nyújtjuk. 3 cm-es szaggatóval 42 körlapot vágunk ki a tésztából. A maradékból 12 kis levelet vágunk ki. Egy virághoz 7 köröcskére lesz szükség. Sütőpapírral bélelt tepsin köröket rakunk ki belőle úgy, hogy kissé fedjék egymást. A levelekkel díszítjük. Süssük 10-15 percig, amíg a tészta megsül. Vegyük ki a sütőből, és rácson hagyjuk kihűlni.

4. A karamellrudacskákhoz sütőpapírral béleljünk ki két vagy három sütőlemezt. Egy vastag aljú lábosba szórjuk bele vékonyan és egyenletesen a kristálycukrot. Óvatosan kevergessük, amíg a cukor felolvad, és halvány aranybarnára pirul. Vegyük le a tűzről (a karamell tovább barnul a melegtől). Egy kanállal csorgassunk a sütőpapírra 12 cm hosszú, 5 mm vastag karamellcsíkokat. Hagyjuk, hogy kihűljenek és megdermedjenek.

5. A tálaláshoz nagyon vékonyan szórjuk meg porcukorral a kekszvirágokat, tegyük őket egy-egy desszertes tányér közepére. A tetejére állítsuk a gondosan lecsepegtetett körtét. A kekszvirág köré kanalazzuk a kardamomsodót. A karamellrudacskákat sátorszerűen állítsuk a körték köré.

A kardamomsodót 3 nappal korábban elkészíthetjük, a körtét és a kekszet pedig 1 nappal korábban. A kekszet 1 hónapig mélyhűtőben tarthatjuk. A karamellrudacskákat a tálalás napján készítsük el, és felhasználásig légmentesen záródó dobozban tartsuk.
Párolt körte csokiskeksz-virággal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1820 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Párolt körte csokiskeksz-virággal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
hírlevél