Nugáthabbal töltött ostyatölcsér szederöntettel

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
ízlés szerint szeder
A karamellboglyához:
A nugáthabhoz:
20 dkg nugát
1 és ¼ dl tej
1 teáskanál finomra reszelt narancshéj
3 dl zsíros tejszín
A szederöntethez:
15 dkg friss szeder
vagy
15 dkg mélyhűtött szeder
2 evőkanál víz
¾ dl vörösbor
2 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál kukoricaliszt
Az ostyatölcsérhez:
1 evőkanál méz
4 dkg sótlan vaj
3 dkg finomliszt

Elkészítés:

1. A nugátot kis darabokra vágjuk. Egy lábosba öntjük a tejet, belekeverjük a nugátot, és állandó kavargatás mellett lassú tűzön addig melegítjük, amíg felolvad. Levesszük a tűzről, belekeverjük a narancshéjat, és a hűtőbe tesszük. A tejszínt habbá verjük, belekeverjük a kihűlt nugátkrémbe, és kemény habbá verjük. A hűtőbe tesszük.

2. Az öntethez egy kis lábosban összekeverjük a szedret a borral és a cukorral. Kis lángon kevergetjük, amíg a cukor feloldódik. A kanál lapjával elnyomkodjuk a szedret, majd két percig főzzük. A kukoricalisztet elkeverjük a vízzel, a szedres léhez keverjük, kevergetjük, amíg felforr és besűrűsödik. Leszűrjük, hogy ne maradjon benne mag, és hagyjuk kihűlni.

3. Az ostyához a sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) előmelegítjük. Sütőpapírra rajzoljunk egy 17 cm-es kört, fordítsuk meg a papírt, és tegyük a tepsire. Tegyük turmixba az összes hozzávalót, keverjük 3 percig, majd 3 evőkanál keveréket szép egyenletesen és vékonyan kenjünk az előrajzolt körre (1. kép).

4. Mindegyik ostyát 5-6 percig süssük, amíg aranybarna lesz. Gyors mozdulatokkal újhold alakúra vágjuk az ostyát (2. kép), és szorosan rátekerjük egy nagy fémtölcsérre (3. kép). A tölcsér végét az ostya íves, kerek széléhez tegyük, szemben a levágott oldallal (a tölcsér ettől áll majd egyenesen, amikor megtöltjük a krémmel). A tölcséreket légmentesen záródó dobozban tároljuk, máskülönben megpuhulnak.

5. A karamellboglyához készítsük elő a munkafelületet. Újságpapírral takarjuk le a padlón azt a területet, amely felett majd lógnak a szálak. Egy fakanalat nyéllel kifelé tegyük a munkalapra, a nyél az újságpapír felett álljon. A kanálra tegyünk egy nehéz vágódeszkát, vagy más nehéz tárgyat, hogy ne mozduljon el. Vékonyan olajozzuk be a nyelet. Minden alkalommal újra meg kell kenni, ezt ne felejtsük el. Közepes tűzön egy vastag aljú lábosba kis adagokban szórjunk cukrot. Amikor az első adag olvadni kezd, szórjuk meg a maradék cukorral. Kevergessük, hogy ne legyen csomós, és ne égjen oda. Amikor aranybarna lesz, a lábost vegyük le a tűzről, és tegyük az alját hideg vízbe, hogy a karamell gyorsan kihűljön, és ne égjen le. A karamell ettől még sűrűbb lesz.

6. Két villát mártsunk a karamellbe, és óvatosan pöcögtetve, előre-hátra mozgatva csorgassuk a karamellt a fakanál nyelére (4. kép). Amikor kell, a villákat mártsuk újra a karamellbe. Ha túl sűrű lenne, óvatosan melegítsük újra fel. Ezt háromszor-négyszer meg kell ismételni. Mielőtt a karamell megdermedne, gyorsan emeljük le a kanál nyeléről, és formázzunk belőle fészket vagy boglyát. Légmentesen záródó dobozban tároljuk. Ismételjük meg, amíg hat boglyánk lesz. Kell hozzá egy kis gyakorlás, de az eredmény mesés lesz.

7. A nugáthabot kanalazzuk egy vastag csövű habzsákba. A habot nyomjuk a tölcsérekbe, és a csúcsukkal felfelé állítsuk őket desszertes tányérra. A szederöntetet csorgassuk a tölcsér köré. A félretett szederrel és a tölcsérre illesztett karamellboglyával díszítve kínáljuk.

Nugáthabbal töltött ostyatölcsér szederöntettel Nugáthabbal töltött ostyatölcsér szederöntettel Nugáthabbal töltött ostyatölcsér szederöntettel Nugáthabbal töltött ostyatölcsér szederöntettel
A tölcsért, az öntetet és a habot egy nappal korábban is elkészíthetjük, lehet, hogy a habot megint fel kell verni, hogy sűrű legyen. A karamellt nem lehet előre elkészíteni, és mindig légmentesen záródó dobozban kell tartani. Nyirkos napokon hamar nyúlós és ragacsos lesz.
Nugáthabbal töltött ostyatölcsér szederöntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2026 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Nugáthabbal töltött ostyatölcsér szederöntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
ételfotó