Málnatorta

Miroire

Adag: 1 tortaforma (8-10 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A csokoládékéreghez:
10 dkg olvasztott fehér csokoládé
A díszítéshez:
ízlés szerint málna
ízlés szerint porcukor
A formához:
igény szerint olaj
vagy
igény szerint vaj
A málnakrémhez:
50 dkg friss málna
vagy
50 dkg mélyhűtött málna
2 és fél dl tejszín
másfél evőkanál zselatinpor
2 és fél dl tej
12 és fél dkg kristálycukor
A málnazseléhez:
1 evőkanál feketeribiszke likőr
dl víz
2 evőkanál zselatinpor
A piskótatésztához:
2 evőkanál kristálycukor
1 db tojás
3 evőkanál finomliszt
késhegynyi sütőpor
A tálaláshoz:
ízlés szerint tejszín

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) előmelegítjük. Vékonyan kikenünk egy 22 cm átmérőjű kerek, levehető oldalú tortaformát, és az alját kibéleljük sütőpapírral. Egy kis tálban elektromos habverővel 5 percig vagy fehéredésig keverjük a tojást a cukorral. A lisztet a sütőporral háromszor átszitáljuk, és fémkanállal a cukros tojáshoz keverjük. Egyenletesen elterítjük az előkészített tortaformában, és 10-15 percig sütjük, amíg világos aranybarna lesz, és a széle kicsit elválik a forma oldalától. Vegyük ki a formából, és rácsra téve hagyjuk hűlni. Tisztítsuk ki a tortaformát, fordítsuk meg az alját. Vékonyan kenjük be olajjal, és béleljük ki folpackkal az alját és az oldalát is.

2. A málnakrémhez a málnát kis adagokban összeturmixoljuk, és műanyag szitán átpasszírozzuk (ne használjunk fémet, mert elszínezi a málnát), hogy ne maradjon benne mag. A díszítéshez tegyünk félre 1,25 dl málnapürét. Hőálló tálban 5 percig vagy fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral. A tejet felforraljuk, és állandó kevergetés mellett a tojásos keverékhez öntjük. A tálat egy fazék forró víz fölé állítjuk (ne érjen a vízbe), 10 percig kevergetjük, amíg kicsit besűrűsödik, és megtapad a kanálon. Hagyjuk hűlni.

3. Egy kis hőálló tálba 0,6 dl vizet öntünk, egyenletesen a tetejére szórjuk a zselatint, és állni hagyjuk, amíg kocsonyás lesz. Egy nagy lábosba tegyünk fel kb. 4 cm vizet forrni. Amint a víz felforrt, vegyük le a tűzről, és óvatosan eresszük bele a zselatinos tálat. (A víz a tál feléig érjen.) Kevergessük a zselatint, amíg feloldódik. Hagyjuk kicsit hűlni. A zselatint, a málnapürét és a likőrt a krémbe keverjük, és a hűtőbe tesszük állni, amíg besűrűsödik, de még ne legyen szilárd. A tejszínt lágy habbá verjük, és fémkanállal a málnakrémbe forgatjuk. A piskótát az előkészített formába helyezzük, fémkanállal rákanalazzuk a málnakrémet és elsimítjuk. Több órára hűtőbe tesszük, amíg a krém megdermed.

4. A zseléhez egy kis hőálló tálba vizet öntünk, egyenletesen a tetejére szórjuk a zselatint, és állni hagyjuk, amíg kocsonyás lesz. Egy nagy lábosban tegyünk fel kb. 4 cm-nyi vizet forrni. Amint a víz felforrt, vegyük le a tűzről, és óvatosan eresszük bele a zselatinos tálat. (A víz a tál feléig érjen.) Kevergessük a zselatint, amíg feloldódik. Hagyjuk kicsit hűlni. Elkeverjük a maradék málnapürével meg a likőrrel, és a megdermedt krém tetejére simítjuk. Tegyük hűtőbe, amíg megdermed.

5. A csokoládékéreghez egy tepsit gondosan kibélelünk folpackkal, vékony rétegben ráöntjük az olvadt csokoládét, és megvárjuk, amíg megdermed. Amikor elkészült, tördeljük nagy, szögletes darabokra.

6. Tálaláskor a süteményt vágjuk szeletekre, és minden szelet mögé tegyünk pár darab csokoládékérget. Egy kanál tejszínnel rögzítsük. Málnaszemekkel díszíthetjük, meghintjük porcukorral, és ha szeretjük, még több tejszínhabbal kínáljuk.

Az édesség eredeti, francia neve, a miroire azt jelenti „tükör", és a torta fényes tetejére utal.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Málnatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 9718 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Málnatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
pinterest