Csokoládés-cseresznyés piskóta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Csokoládés-cseresznyés piskóta
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
3 dkg pirított, szeletelt mandula
ízlés szerint tejszínhab
A töltelékhez:
2 dkg magozott meggybefőtt
vagy
2 dkg magozott cseresznyebefőtt
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál kukoricaliszt
2 és fél dl tej
1 teáskanál vaníliaesszencia
1 ¾ dl lágy, habbá vert tejszín

Elkészítés:

1. A kakaós piskótát csíkokra vágjuk. Egy 1,75 literes tál alját a tészta egyharmadával kibéleljük.

2. A cseresznyét lecsepegtetjük, a levét felfogjuk. A levéből 2,5 dl-t keverjünk el a cseresznyepálinkával, és ezzel a sziruppal bőségesen locsoljuk meg a tésztát. Kanalazzunk néhány cseresznyét a tetejére.

3. A vaníliakrémhez egy hőálló tálban fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral és a kukoricaliszttel. Egy lábosban forrásig hevítjük a tejet. Levesszük a tűzről, és állandó kevergetés mellett fokozatosan a tojásos keverékhez csorgatjuk. A tejes-tojásos keveréket tiszta lábosba öntjük, és közepes lángon 5 percig főzzük, amíg forrni kezd és besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a vaníliát. Folpackkal lefedjük, és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, beleforgatjuk a felvert tejszínt.

4. Az összeállításhoz a vaníliakrém egyharmadát a tálban lévő tésztára simítjuk. A krémre egy réteg tésztát teszünk, meglocsoljuk a sziruppal, cseresznyét teszünk rá, majd újra krémet kenünk rá. Folytatjuk a rétegezést, a tetejére krém kerüljön. Lefedjük, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük. Mandulával és tejszínhabbal díszítve kínáljuk.

Vagy az alrecept szerint elkészítjük a csokoládés piskótát a bevonat nélkül, vagy kész csokoládés piskótát vásárolunk.

Csokoládés piskóta

Csokoládés piskóta
4 evőkanál kakaópor
10 dkg vaj
4 evőkanál olaj
1 dl tej
25 dkg liszt
3 teáskanál sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
2 db tojás
1.5 dl víz
A csokoládébevonathoz::
3 teáskanál glukózszirup
1.5 dl tejszín

1. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Két hosszúkás (20 cm-es) formát kibélelünk sütőpapírral.

2. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat, az olajat, a cukrot, a jó minőségű étcsokoládét, a tejet és a vizet egy nagy lábosba összeöntjük. Kis lángon kevergetjük, amíg a cukor feloldódik, a csokoládé pedig elolvad, aztán levesszük a tűzről. A kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát összekeverjük, és átszitáljuk. Hozzáadjuk a csokoládés keveréket. Ha habverővel dolgozunk, nem alakulnak ki benne csomók.

3. A tojásokat egymás után a csokoládémasszához keverjük. A tésztát a két sütőformában elosztjuk, a tetejét nedves kanállal elsimítjuk. A sütőben kb. 50 percig sütjük. Akkor kész a piskóta, ha a közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta. A piskótát a formában hagyjuk hűlni, aztán sütőrácsra borítjuk, újra megfordítjuk, és egészen kihűtjük.

4. A csokoládébevonathoz a tejszínt és a glukózszirupot egy kis lábosban forráspontig hevítjük, aztán levesszük a tűzről. A jó minőségű étcsokoládédarabokat apránként adjuk hozzá. Minden adag után jól átkeverjük, hogy a massza egyenletesen sima legyen. A lábost jégkockákkal teli edénybe állítjuk, amíg a keverék lehűl és besűrűsödik. Kenőkéssel egyenletesen a piskótára kenjük, az sem baj, ha az oldalára kissé lecsorog.

Csokoládés-cseresznyés piskóta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1086 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Csokoládés-cseresznyés piskóta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
google+