Fekete-erdő torta

Adag: 1 tortaforma (8-10 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 ¾ dl író
12 és fél dkg sótlan vaj
2 db kissé felvert tojás
1 teáskanál vaníliaesszencia
¼ teáskanál sütőpor
16 és fél dkg finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
6 dkg kakaópor
A formához:
igény szerint zsiradék
A tetejére:
ízlés szerint cseresznye
A töltelékhez:
42 és fél dkg lecsepegtetett cseresznyebefőtt
vagy
42 és fél dkg lecsepegtetett meggybefőtt
7 és fél dl felvert tejszín

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gáz 4. fokozat). Olajjal vagy olvasztott vajjal kikenünk egy mély, 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát. Az alját és az oldalát sütőpapírral kibéleljük.

2. Elektromos habverővel fehéredésig keverjük a vajat a cukorral. Állandó keverés mellett apránként hozzáadjuk a tojásokat. Beletesszük a vaníliát, és alaposan kikeverjük. A keveréket egy nagy tálba öntjük. A szitált lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a kakaóport elvegyítjük, majd az íróval váltogatva fémkanállal a cukros tojáshoz keverjük.

3. A tésztát a tortaformába öntjük, a tetejét lesimítjuk. 50-60 percig sütjük, amíg a beleszúrt tűre már nem tapad tészta. A tortát a formában 30 percig hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk, és hagyjuk tovább hűlni. Amikor kihűlt, hosszú, recés élű késsel vízszintesen három lapra vágjuk. Könnyebb lesz a dolgunk, ha közben az egyik tenyerünkkel kissé lenyomjuk a torta tetejét. Először a szélénél vágunk, közben forgatjuk a tortát, így mindenütt egyforma magas lesz a lap. Amikor a késsel körbevágtuk, jöhet a közepe. Az első korongot vegyük le, így jobban látjuk, mit csinálunk a következő lappal.

4. A csokoládéforgácshoz a jó minőségű csokoládét 10-15 percre tegyük meleg helyre. A csokoládé legyen puha, de ne olvadjon meg. Zöldséghámozóval, hosszú mozdulatokkal „hámozzuk" a csokoládét, akkor szépen fog kunkorodni. Ha a csokoládé túl puha lenne, hűtsük le egy kicsit, amíg újra keményebb lesz. A szép forgácshoz kell némi gyakorlat.

5. Állítsuk össze a tortát. Ehhez az alsó lapot helyezzük tortatálra, és alaposan kenjük meg cseresznyepálinkával. A tejszínhab egyötödét egyenletesen a lapra kenjük, rászórjuk a cseresznye felét. A rétegezést folytatjuk a többi tésztalappal, tejszínnel és cseresznyével. A torta tetejére tejszínhab kerül. Végül a torta oldalára egyenletesen felkenjük a tejszínhabot. Erre tesszük a csokoládéreszeléket. Ezt úgy csináljuk, hogy a reszeléket zsírpapírra szórjuk, majd a papírt a torta oldalához, a tejszínbe nyomjuk, és aztán óvatosan eltávolítjuk.

6. Ha kézzel dolgoznánk, a csokoládé megolvadna, ezt akadályozza meg a zsírpapír. A torta tetejére habzsákból tejszínhabrózsákat nyomunk, friss vagy koktélcseresznyével (mindkettő szárával együtt) díszítjük, megszórjuk csokoládéforgáccsal.

A Fekete-erdő tortát valószínűleg a világ minden táján ismerik. A németországi Fekete-erdőből származik, mindig az ottani színtelen cseresznyepálinkával (Kirschwasser) ízesítik.
Fekete-erdő torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3121 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Fekete-erdő torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
tippek, fortélyok