Ragacsos datolyapuding karamellöntettel

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Ragacsos datolyapuding karamellöntettel
Adag: 1 pudingforma (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
37 dkg kimagozott datolya
3 db tojás
másfél teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
9 dkg sótlan vaj
18 és fél dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
4 és fél dl víz
A karamellöntethez:
1 ¾ dl tejszín
15 dkg sótlan vaj
¾ dl juharszirup
vagy
¾ dl aranyszirup
23 dkg lágy barna cukor
A tálaláshoz:
ízlés szerint créme fraiche
vagy
ízlés szerint tejszín

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) előmelegítjük. Kikenünk egy mély, 23 cm átmérőjű tortaformát. A datolyát durvára aprítjuk, és egy lábosba tesszük. Ráöntjük a vizet. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a gyömbért, és állni hagyjuk 5 percig.

2. A vajat és a cukrot 1 tojással fehéredésig keverjük. Egyenként hozzákeverjük a többi tojást. Belekeverjük a szitált lisztet a sütőporral és a fűszerkeverékkel (pl. őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűbors, gyömbér), és hozzáadjuk a datolyás keveréket. Alaposan összekeverjük. A formába öntjük, és 55-60 percig sütjük, amíg a tű tisztán jön ki a közepéből. Ha a sütés alatt erősen barnulna, fedjük le alufóliával. Hagyjuk állni 5 percig, majd vegyük ki a formából.

3. A karamellöntethez egy lábosban összekeverjük az összes hozzávalót. Kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad. Fedő nélkül pároljuk még 3-4 percig, amíg kicsit besűrűsödik. Kenjük meg jó alaposan az öntet egy részével a puding tetejét és oldalát. Azon melegében kínáljuk, adjunk mellé öntetet és sűrű tejszínt vagy creme fraiche-t.

Ragacsos datolyapuding karamellöntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2496 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Ragacsos datolyapuding karamellöntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
szólj hozzá, értékelj