Gőzölt mangópuding



Elkészítés:
1. A cukrot 3 evőkanál vízzel egy vastag aljú lábosba tesszük, elkeverjük, és lassú lángon, állandó keverés mellett főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Felforraljuk, egészen kis lángra tesszük, és keverés nélkül pároljuk, amíg aranykaramell-színűre pirul. (Körülbelül 6 percig tart, de figyeljük, mert nagyon könnyen odaég.) Tegyük félre.
2. Olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk egy 1,5 literes hőálló vagy kerámia pudingos tálat. (Ne használjunk fémtálat, mert akkor a puding ragacsos lesz!) Az üres tálat egy nagy fazékban lévő lefordított lábosra vagy háromlábú alátétre tesszük, és annyi vizet öntünk a fazékba, hogy a pudingostál feléig érjen. Vegyük ki a tálat, és az alját béleljük ki kör alakú sütőpapírral. A munkalapra terítsünk egy réteg alufóliát, erre terítsünk sütőpapírt. A papírt bezsírozzuk. A közepére készítünk egy nagy hajtást.
3. A mangót lecsepegtetjük, a levét félretesszük. Vágjunk 5 hosszú szeletet a mangóból, és tegyük félre. A maradékot durvára vágjuk. Egy kis tálban fehéredésig keverjük a vajat, a kristálycukrot és a zöld citrom reszelt héját. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Öntsük át egy nagy tálba. Keverjük bele a liszt felét és a darabolt mangót. Adjuk hozzá a maradék lisztet, a sütőport, darált mandulát és a kardamommagot. Alaposan dolgozzuk össze.
4. A félretett margószeleteket egy rétegben rendezzük el a pudingos tálban lévő karamellen. A pudingkeveréket kanalazzuk a tálba. Tegyük rá a sütőpapíros fóliát - fóliával kifelé - és simítsuk a tál oldalára. Ha a tálnak van teteje, tegyük a fóliára. Ha nincs, dupla zsineggel tekerjük körbe a tálat, rögzítsük a fóliát. A másik dupla zsineget keresztben kötjük, és fület készítünk, ezzel tudjuk betenni és kiemelni a pudingot.
5. A tálat óvatosan a forró vízbe eresztjük, kisebb lángra tesszük, lefedjük a fazekat, és 75 percig gőzöljük. Ha kell, forrásban lévő vízzel pótoljuk az elpárolgott vizet. Amikor a puding kész, az állaga szilárd tapintású és felpúposodott.
6. Miközben fő a puding, készítsük el az öntetet. A félretett mangólevet keverjük össze a zöld citrom levével. Belekeverjük a keményítőt, és lassú lángon, állandó kevergetés mellett főzzük, amíg forrni kezd, majd besűrűsödik és letisztul.
7. A pudingot kiborítjuk a tálból, ehhez késsel finoman elválasztjuk a tál szélétől. Ha egy-egy mangódarab a tálban ragadna, vegyük ki, és nyomjuk vissza a pudingba. Melegen, a mangóöntettel kínáljuk.