Gőzölt mangópuding

| , Mangós gőzpuding receptek
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
42 és fél dkg konzerv mangó
10 dkg puha, sótlan vaj
2 db tojás
3 evőkanál kristálycukor
12 és fél dkg kristálycukor
½ teáskanál reszelt citromhéj
12 és fél dkg finomliszt
½ teáskanál sütőpor
3 evőkanál darált mandula
1 csipet tört kardamon
1 evőkanál zöldcitromlé
2 teáskanál nyílgyökérliszt
vagy
2 teáskanál kukoricakeményítő
A formához:
igény szerint zsiradék

Elkészítés:

1. A cukrot 3 evőkanál vízzel egy vastag aljú lábosba tesszük, elkeverjük, és lassú lángon, állandó keverés mellett főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Felforraljuk, egészen kis lángra tesszük, és keverés nélkül pároljuk, amíg aranykaramell-színűre pirul. (Körülbelül 6 percig tart, de figyeljük, mert nagyon könnyen odaég.) Tegyük félre.

2. Olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk egy 1,5 literes hőálló vagy kerámia pudingos tálat. (Ne használjunk fémtálat, mert akkor a puding ragacsos lesz!) Az üres tálat egy nagy fazékban lévő lefordított lábosra vagy háromlábú alátétre tesszük, és annyi vizet öntünk a fazékba, hogy a pudingostál feléig érjen. Vegyük ki a tálat, és az alját béleljük ki kör alakú sütőpapírral. A munkalapra terítsünk egy réteg alufóliát, erre terítsünk sütőpapírt. A papírt bezsírozzuk. A közepére készítünk egy nagy hajtást.

3. A mangót lecsepegtetjük, a levét félretesszük. Vágjunk 5 hosszú szeletet a mangóból, és tegyük félre. A maradékot durvára vágjuk. Egy kis tálban fehéredésig keverjük a vajat, a kristálycukrot és a zöld citrom reszelt héját. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Öntsük át egy nagy tálba. Keverjük bele a liszt felét és a darabolt mangót. Adjuk hozzá a maradék lisztet, a sütőport, darált mandulát és a kardamommagot. Alaposan dolgozzuk össze.

4. A félretett margószeleteket egy rétegben rendezzük el a pudingos tálban lévő karamellen. A pudingkeveréket kanalazzuk a tálba. Tegyük rá a sütőpapíros fóliát - fóliával kifelé - és simítsuk a tál oldalára. Ha a tálnak van teteje, tegyük a fóliára. Ha nincs, dupla zsineggel tekerjük körbe a tálat, rögzítsük a fóliát. A másik dupla zsineget keresztben kötjük, és fület készítünk, ezzel tudjuk betenni és kiemelni a pudingot.

5. A tálat óvatosan a forró vízbe eresztjük, kisebb lángra tesszük, lefedjük a fazekat, és 75 percig gőzöljük. Ha kell, forrásban lévő vízzel pótoljuk az elpárolgott vizet. Amikor a puding kész, az állaga szilárd tapintású és felpúposodott.

6. Miközben fő a puding, készítsük el az öntetet. A félretett mangólevet keverjük össze a zöld citrom levével. Belekeverjük a keményítőt, és lassú lángon, állandó kevergetés mellett főzzük, amíg forrni kezd, majd besűrűsödik és letisztul.

7. A pudingot kiborítjuk a tálból, ehhez késsel finoman elválasztjuk a tál szélétől. Ha egy-egy mangódarab a tálban ragadna, vegyük ki, és nyomjuk vissza a pudingba. Melegen, a mangóöntettel kínáljuk.

Gőzölt mangópuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1169 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Gőzölt mangópuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
pinterest