Lekváros puding

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
16 dkg lekvár
18 és fél dkg puha, sótlan vaj
3 db kissé felvert tojás
1 teáskanál sütőpor
18 és fél dkg kristálycukor
1 teáskanál vaníliaesszencia
18 és fél dkg finomliszt

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) előmelegítjük. Vékonyan vajjal kikenünk hat 2,5 dl-es, hullámos szélű vagy sima hőálló pudingformát.

2. Elektromos habverővel 1-2 percig fehéredésig keverjük a vajat, a cukrot és a vaníliaeszenciát. Adjuk hozzá a tojásokat, közben folyamatosan keverjük. Fémkanállal apránként keverjük bele az átszitált lisztet és a sütőport, egyszerre csak a negyedét.

3. A keveréket szétosztjuk a formákba, és a tetejét lesimítjuk. Mindegyiket lefedjük bezsírozott, közepén behajtott alufóliával. Zsineggel átkötjük.

4. Nagy fazékba tesszük, amelyikben annyi forró víz van, hogy a formák feléig érjen. 45 percig főzzük, amíg a tűre már nem ragad tészta. A lekvárt kis lángon 3-4 percig melegítjük, míg folyós lesz.

5. A pudingformákat kivesszük a fazékból, 5 percig állni hagyjuk, majd tányérra borítjuk. A tetejére csorgatjuk az olvadt lekvárt (málna, eper, áfonya vagy szeder lekvárt). Kínálhatunk mellé vaníliasodót, tejszínt vagy fagylaltot.

Vaníliasodó

Kép nélkül
3.75 dl tej
2 evőkanál kristálycukor

1. A tojások sárgáját tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kristálycukrot, és kézi habverővel keverjük fehéredésig, míg a keverék szalagszerűen folyik le a habverőről, és egy pár pillanatig megtartja a formáját.

2. Öntsük a tejet egy vastagfalú lábosba, és melegítsük forrásig - ekkor a lábos szélénél gyöngyözni kezd a tej, és tegyük bele a vaníliarudat. Vegyük le a tűzhelyről, és attól függően, hogy milyen erős ízhatást akarunk elérni, hagyjuk a vaníliarudat a tejben 5-30 percig.

3. Mielőtt visszatennénk a lábost a tűzhelyre, távolítsuk el a vaníliarudat. Öntsük bele a tojáskeveréket, majd kézi habverővel alaposan keverjük el a sodót. A sodó akkor készül el, amikor megtapad a fakanálon, és ha vonalat húzunk bele, kis ideig megőrzi a formát. Amikor elkészült, egy szitán át gyorsan öntsük egy tálba, vagy a lábost tegyük jéghideg vízbe, hogy megálljon a főzési folyamat.

4. Hűtéshez a sodót fedjük le egy darab sütőpapírral vagy folpackkal, így elkerülhető a bőrösödés. Ha melegen akarjuk tartani, tegyük egy lábos forró víz fölé.

Lekváros puding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1803 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Lekváros puding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
cikkek