Lekváros puding



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) előmelegítjük. Vékonyan vajjal kikenünk hat 2,5 dl-es, hullámos szélű vagy sima hőálló pudingformát.
2. Elektromos habverővel 1-2 percig fehéredésig keverjük a vajat, a cukrot és a vaníliaeszenciát. Adjuk hozzá a tojásokat, közben folyamatosan keverjük. Fémkanállal apránként keverjük bele az átszitált lisztet és a sütőport, egyszerre csak a negyedét.
3. A keveréket szétosztjuk a formákba, és a tetejét lesimítjuk. Mindegyiket lefedjük bezsírozott, közepén behajtott alufóliával. Zsineggel átkötjük.
4. Nagy fazékba tesszük, amelyikben annyi forró víz van, hogy a formák feléig érjen. 45 percig főzzük, amíg a tűre már nem ragad tészta. A lekvárt kis lángon 3-4 percig melegítjük, míg folyós lesz.
5. A pudingformákat kivesszük a fazékból, 5 percig állni hagyjuk, majd tányérra borítjuk. A tetejére csorgatjuk az olvadt lekvárt (málna, eper, áfonya vagy szeder lekvárt). Kínálhatunk mellé vaníliasodót, tejszínt vagy fagylaltot.
Vaníliasodó
1. A tojások sárgáját tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kristálycukrot, és kézi habverővel keverjük fehéredésig, míg a keverék szalagszerűen folyik le a habverőről, és egy pár pillanatig megtartja a formáját.
2. Öntsük a tejet egy vastagfalú lábosba, és melegítsük forrásig - ekkor a lábos szélénél gyöngyözni kezd a tej, és tegyük bele a vaníliarudat. Vegyük le a tűzhelyről, és attól függően, hogy milyen erős ízhatást akarunk elérni, hagyjuk a vaníliarudat a tejben 5-30 percig.
3. Mielőtt visszatennénk a lábost a tűzhelyre, távolítsuk el a vaníliarudat. Öntsük bele a tojáskeveréket, majd kézi habverővel alaposan keverjük el a sodót. A sodó akkor készül el, amikor megtapad a fakanálon, és ha vonalat húzunk bele, kis ideig megőrzi a formát. Amikor elkészült, egy szitán át gyorsan öntsük egy tálba, vagy a lábost tegyük jéghideg vízbe, hogy megálljon a főzési folyamat.
4. Hűtéshez a sodót fedjük le egy darab sütőpapírral vagy folpackkal, így elkerülhető a bőrösödés. Ha melegen akarjuk tartani, tegyük egy lábos forró víz fölé.