Szavarin ananásszal

Savarin

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Szavarin ananásszal
Adag: 1 sütőforma (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 ⅔ dl cukrozatlan, meleg ananászlé
9 dkg puha, sótlan vaj
3 db kissé felvert tojás
¼ teáskanál
25 dkg finomliszt
2 evőkanál kristálycukor
A formához:
igény szerint vaj
A rumos sziruphoz:
1 és ¼ dl rum
3 ¾ dl cukrozatlan ananászlé

Elkészítés:

1. Kenjünk ki egy 25 cm-es, mély szavarinformát. Az élesztőt oldjuk fel az ananászlében, majd keverjük bele a cukrot. Tegyük félre 5 percre, vagy amíg habos lesz. Egy nagy tálban vegyítsük a lisztet a sóval. Adjuk hozzá az élesztőt és a tojást, és kézzel dagasszuk 5 percig. Adjuk hozzá a vajat, és ismét 5 percig kézzel gyúrjuk. Fedjük le, tegyük félre, langyos helyen kelesszük 45 percig, amíg hólyagos lesz és megemelkedik. Nyomjuk le a tésztát, hogy kinyomjuk belőle a levegőt, és kézzel dagasszuk 1-2 percig.

2. Tegyük a formába, lazán takarjuk le. Langyos helyen kelesszük 10 percig. A sütőt 190 °C-ra (gáz 5. fokozat) melegítsük elő. A formát tepsire tesszük, 25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarmára pirul (a közepén kicsit megemelkedhet).

3. Közben elkészítjük a rumos szirupot. A cukrot, az ananászlét és a citromhéjat egy kis lábosban összekeverjük, és kis lángon melegítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Felforraljuk, és keverés nélkül forraljuk 10-15 percig, amíg kicsit besűrűsödik. A citromhéjat kivesszük, a rumot beleöntjük.

4. Amikor a szavarin elkészült, éles késsel vágjuk az alját egyenesre. Vegyük ki a formából, és helyezzük egy tál fölé tett rácsra. Fogpiszkálóval körös-körül szurkáljuk be, és még melegen locsoljuk meg a rumsziruppal. Ami lecsorog, felkanalazzuk a tálcáról, és ismét a tésztára öntjük, amíg az összes szirupot magába szívja.

A kalácstészta itt megadott receptje nagyon gazdag. Több mint a fele tiszta vaj, és ezt gazdagítjuk tovább tojással és cukorral. Lágy, morzsás tésztát kapunk, ezzel kicsit nehezebb dolgozni. Alaposan át kell gyúrni, hagyni kell lassan megkelni, és akkor finom, lágy tésztánk lesz. Az élesztőhöz mindig adjunk egy kis cukrot, ettől könnyebben kel meg, de vigyázzunk, a túl sok cukor épp az ellenkező hatást éri el.
A szavarinok édesítéséhez használjunk cukorszirupot.
Szavarin ananásszal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1482 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Szavarin ananásszal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
twitter