Mogyorópuding

| , Mogyorós gőzpuding receptek
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db kissé felvert tojás
12 és fél dkg puha, sótlan vaj
6 dkg durvára darált törökmogyoró
25 dkg átszitált finomliszt
12 és fél dkg kristálycukor
3 dkg olvasztott, sótlan vaj
1 teáskanál sütőpor
6 dkg mazsola
¾ dl konyak
¾ dl író
A csokoládéöntethez:
20 dkg apróra darabolt étcsokoládé
3 dkg sótlan vaj
2 és fél dl tejszín

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) előmelegítjük. Az olvasztott vajjal kenjünk ki 8 darab 1,25 dl-es pudingformát, és szórjuk be a darált mogyoróval. A felesleget szórjuk ki. A vajat és

a cukrot elektromos habverővel keverjük habosra. Apránként adjuk hozzá a felvert tojást. Minden adag után keverjük simára a krémet. Adjuk hozzá a lisztet, a mazsolát, a konyakot és az írót, keverjük el. A keveréket osszuk szét a formákba. Mindegyik formát fedjük le megvajazott zsírpapírral, spárgával kössük körbe. A zsírpapírba tegyünk egy hajtást, hogy a süteménynek legyen helye felemelkedni.

2. A pudingokat nagy sütőtálba tesszük, és annyi vizet öntünk alájuk, hogy a formák kétharmadáig érjen. Süssük 25 percig, ha kell, adjunk még hozzá vizet. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre nem tapad tészta.

3. Az öntethez a tejszínt, a vajat és a csokoládét tegyük kis lábosba. Lassú lángon állandó kevergetés mellett főzzük, amíg felolvad és sima lesz. A meleg pudingokat tányérra fordítjuk. Ha nehezen jönnének ki, egy késsel lazítsuk fel a tésztát a forma oldalánál. Csokoládéöntettel kínáljuk. Adhatunk hozzá angol krémet is, és csokoládéforgáccsal díszíthetjük.

Angol krém

Angol krém
3 db tojás
2.5 dl tej
1 rúd félbevágott vanília

1. Mély öntöttvas edényben, közepes lángon, a tejet felmelegítjük. A hosszában kettévágott vanília magjait kikaparjuk, és a rúddal együtt a tejbe tesszük. Lassan felforraljuk, hogy a tej jól felvegye a vanília aromáját, majd levesszük a tűzről.

2. Kisebb tálban a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Ráöntjük a forró tejet, és az egészet jól összekeverjük. A masszát tiszta edénybe töltjük, és nagyon kis lángon, folyamatosan kevergetve 5 percig melegítjük, amíg olyan sűrű lesz, hogy nem folyik le egy kanál hátáról. A tej ne forrjon fel, ha túlmelegedne, néhány másodpercre vegyük le az edényt a tűzről, és kevergessük tovább. Szitán egy hűtött tálba szűrjük, a vaníliarudat kidobjuk, a mártást hagyjuk lehűlni, mielőtt hűtőszekrénybe tesszük.

Ezt a krémet melegen és hidegen is tálalhatjuk. Az újramelegítéshez hőálló tálba vagy mélytányérba öntjük, és meleg vízzel teli fazékra ültetve, vízgőz felett kevergetjük, vigyázva, hogy a krém ne legyen túl forró.

Mogyorópuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1778 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Mogyorópuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
hírlevél