Cseresznyés clafoutis

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Cseresznyés clafoutis
Adag: 1 piteforma (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db kissé felvert tojás
2 és fél dl tej
50 dkg friss cseresznye
vagy
80 dkg kimagozott, lecsepegtetett cseresznyebefőtt
6 dkg finomliszt
2 és fél dkg olvasztott, sótlan vaj
A díszítéshez:
ízlés szerint porcukor
A formához:
igény szerint olvasztott vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) előmelegítjük. Olvasztott vajjal kikenünk egy lapos, 23 cm átmérőjű piteformát.

2. A cseresznyét kimagozzuk, és egy rétegben a forma aljára szórjuk. Ha befőttet használunk, egy szűrőbe téve alaposan csepegtessük le, mielőtt a tálba tesszük. Ha nedves, eláztatja a tésztát.

3. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, és mélyedést készítünk a közepébe. Apránként hozzákeverjük a felvert tojást, a tejet és az olvasztott vajat. Csomómentesre keverjük.

4. A tésztát a cseresznyére öntjük, majd 30-35 percig sütjük. A tészta akkor jó, ha megemelkedik, és aranybarnára pirul. Vegyük ki a sütőből, és gazdagon szórjuk meg porcukorral. Azonnal kínáljuk.

A "klafuti"-nak ejtett meleg desszert Franciaország Limousin tartományából származik, ahol főleg kora nyáron, a táj zamatos fekete cseresznyéjéből készítik. Annyira népszerű, hogy később körtével, szilvával, sőt télen cseresznyebefőttel is sütik.
A clafoutis (ejtsd: klafuti) hagyományosan cseresznyéből készül, de finom áfonyából, fekete szederből, málnából vagy kis szemű, édes eperből is. Alacsony piteformában kell elkészíteni, máskülönben a teteje nem pirul meg.
Cseresznyés clafoutis
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2066 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Cseresznyés clafoutis
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
recepttár