Aranyszirupos puding



Elkészítés:
1. Kivajazunk egy 1,5 literes pudingos tálat, az alját kibéleljük kör alakú sütőpapírral. A munkalapra terítsünk egy réteg alufóliát, a tetejére sütőpapírt. A papírt vajazzak be. A közepére készítsünk egy nagy hajtást. Az üres tálat egy nagy fazékba, alátétre vagy felfordított lábosra tesszük, és annyi vizet öntünk a fazékba, hogy a pudingos tál feléig érjen. Vegyük ki a tálat, és kezdjük forralni a vizet.
2. Az aranyszirupot a pudingos tálba öntjük. Másik tálban elektromos habverővel krémesre keverjük a vajat a cukorral. Hozzáadjuk a vaníliát, a tojást, a cukrot, a szitált lisztet a sütőporral. Kis fordulatszámmal összekeverjük. A tálba kanalazzuk. A tetejét lesimítjuk. Rátesszük a sütőpapíros fóliát - fóliával kifelé -, és a tál oldalára simítjuk. Ne nyomjuk a pudingra. Ha a tálnak van teteje, tegyük a fóliára. Ha nincs, kétszeres zsineggel tekerjük körbe a tálat, rögzítsük a fóliát. A másik kétszeres zsineget keresztben kötjük, és fület készítünk.
3. A tálat a forró vízbe eresztjük, lefedjük, és 90 percig gőzöljük. Ha kell, forrásban lévő vízzel pótoljuk az elpárolgott vizet. A kész pudingot 5 percig pihentessük, csak utána borítsuk egy tálra. Felmelegített aranysziruppal kínáljuk. Adhatunk mellé vaníliasodót is.
Vaníliasodó
1. A tojások sárgáját tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kristálycukrot, és kézi habverővel keverjük fehéredésig, míg a keverék szalagszerűen folyik le a habverőről, és egy pár pillanatig megtartja a formáját.
2. Öntsük a tejet egy vastagfalú lábosba, és melegítsük forrásig - ekkor a lábos szélénél gyöngyözni kezd a tej, és tegyük bele a vaníliarudat. Vegyük le a tűzhelyről, és attól függően, hogy milyen erős ízhatást akarunk elérni, hagyjuk a vaníliarudat a tejben 5-30 percig.
3. Mielőtt visszatennénk a lábost a tűzhelyre, távolítsuk el a vaníliarudat. Öntsük bele a tojáskeveréket, majd kézi habverővel alaposan keverjük el a sodót. A sodó akkor készül el, amikor megtapad a fakanálon, és ha vonalat húzunk bele, kis ideig megőrzi a formát. Amikor elkészült, egy szitán át gyorsan öntsük egy tálba, vagy a lábost tegyük jéghideg vízbe, hogy megálljon a főzési folyamat.
4. Hűtéshez a sodót fedjük le egy darab sütőpapírral vagy folpackkal, így elkerülhető a bőrösödés. Ha melegen akarjuk tartani, tegyük egy lábos forró víz fölé.