Rongyos gombóc

Clootie dumpling

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Rongyos gombóc
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dl író
12 és fél dkg marhafaggyú
20 dkg mazsola
1 db kissé felvert tojás
37 és fél dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
6 dkg összevágott mazsola
18 és fél dkg kristálycukor
másfél teáskanál őrölt fahéj
másfél teáskanál fűszerkeverék
½ teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy 2 literes pudingos tálat, az alját kibéleljük kör alakú sütőpapírral. Az üres tálat egy nagy fazékba, alátétre vagy felfordított lábosra tesszük, és annyi vizet öntünk a fazékba, hogy az a pudingos tál feléig érjen. Vegyük ki a tálat, és kezdjük forralni a vizet. A munkalapra terítsünk egy réteg alufóliát, terítsük rá a sütőpapírt. A papírt vajazzuk be. A közepére készítsünk nagy hajtást.

2. A lisztet a sütőporral nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a reszelt faggyút, a vegyes mazsolát, a cukrot, a fűszereket (pl. őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér), a szódabikarbónát, fészket készítünk, és beleöntjük a tojást és az írót. Alaposan összekeverjük. A tálba kanalazzuk, és lesimítjuk a tetejét. Rátesszük a sütőpapíros fóliát - fóliával kifelé -, és a tál oldalára simítjuk. Ha a tálnak van teteje, tegyük a fóliára. Ha nincs, kétszeres zsineggel tekerjük körbe a tálat, hogy rögzítsük a fóliát. A másik kétszeres zsineget keresztben kötjük, és fület készítünk.

3. A tálat a forró vízbe eresztjük, lefedjük, és 150 percig gőzöljük. Ha kell, forrásban lévő vízzel pótoljuk az elpárolgott vizet. A kész pudingot tálra borítjuk. Melegen kínáljuk, vaníliasodóval vagy tejszínnel.

A rongyos gombóc skót eledel, eredetileg konyharuhában főzték, innen a neve. Marhafaggyúból és lisztből készül, és hagyományosan Hogmanay napján, azaz szilveszterkor fogyasztották. Természetesen pudingostálban is készülhet.

Vaníliasodó

Kép nélkül
3.75 dl tej
2 evőkanál kristálycukor

1. A tojások sárgáját tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kristálycukrot, és kézi habverővel keverjük fehéredésig, míg a keverék szalagszerűen folyik le a habverőről, és egy pár pillanatig megtartja a formáját.

2. Öntsük a tejet egy vastagfalú lábosba, és melegítsük forrásig - ekkor a lábos szélénél gyöngyözni kezd a tej, és tegyük bele a vaníliarudat. Vegyük le a tűzhelyről, és attól függően, hogy milyen erős ízhatást akarunk elérni, hagyjuk a vaníliarudat a tejben 5-30 percig.

3. Mielőtt visszatennénk a lábost a tűzhelyre, távolítsuk el a vaníliarudat. Öntsük bele a tojáskeveréket, majd kézi habverővel alaposan keverjük el a sodót. A sodó akkor készül el, amikor megtapad a fakanálon, és ha vonalat húzunk bele, kis ideig megőrzi a formát. Amikor elkészült, egy szitán át gyorsan öntsük egy tálba, vagy a lábost tegyük jéghideg vízbe, hogy megálljon a főzési folyamat.

4. Hűtéshez a sodót fedjük le egy darab sütőpapírral vagy folpackkal, így elkerülhető a bőrösödés. Ha melegen akarjuk tartani, tegyük egy lábos forró víz fölé.

Rongyos gombóc
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1472 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Rongyos gombóc
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
van itthon