Karamellás kenyérpuding

Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dl tej
50 dkg briós
vagy
50 dkg panettone
vagy
50 dkg kalács
2 evőkanál víz
27 és fél dkg kristálycukor
2 csík citromhéj
3 db kissé felvert tojás
ízlés szerint tejszínhab
ízlés szerint friss gyümölcs

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) előmelegítjük. Olvasztott vajjal vagy olajjal vékonyan kikenünk egy 23 x 13 x 7 cm-es, 1,25 literes hőálló tálat.

2. Kis lábosban közepes lángon 15 dkg kristálycukrot a vízzel forralás nélkül kevergetünk, amíg a cukor teljesen feloldódik. Amikor a cukor feloldódott, felforraljuk, kisebb lángra tesszük, kevergetés nélkül főzzük körülbelül 10 percig, amíg a szirup sűrű és aranybarna lesz. A végén figyeljünk, nehogy odaégjen. Amint eléri a kívánt színt, öntsük a formába, és hagyjuk kihűlni.

3. Nagy, recés élű késsel vágjuk 2 cm vastag szeletekre a kalácsot, és a héját is vágjuk le. Akkora darabokra vágjuk, hogy három rétegben beférjen a formába. Ne hagyjunk a szeletek között rést, ha kell, kis darabokkal töltsük ki a hiányt.

4. A maradék kristálycukrot és a tejet a citromhéjjal kis lángon addig kevergessük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Forrásig hevítsük. Vegyük le a tűzről, és öntsük kancsóba. Hagyjuk kihűlni, közben a tej felveszi a citrom ízét. Eltávolítjuk a citromhéjat, és a tejhez keverjük a felvert tojást. A keveréket fokozatosan a formába öntjük. Alaposan át kell itatnia a kalácsszeleteket. 20 percre tegyük félre, hogy a kalács teljesen magába igya a folyadékot.

5. A formát tegyük egy nagy hőálló tálba. A tálba annyi forró vizet öntsünk, hogy a forma feléig érjen. Süssük 50 percig, amíg a puding éppen megszilárdul. Óvatosan emeljük ki a vizes tálból, és tegyük félre hűlni. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe.

6. A tálaláshoz borítsuk tálra, és szeleteljük fel. Friss gyümölcsöt és tejszínt kínálhatunk mellé.

A kenyérpudinghoz bármilyen kenyeret vagy süteménymaradékot használhatunk. A croissant, a kifli, a panattone, a briós vagy kalács tökéletes alapanyaga lehet a kenyérpudingnak. Ha demerara cukorral szórjuk meg, isteni ropogós lesz a teteje. Aki fényesen szereti, a forró pudingot kenje meg baracklevárral.
Karamellás kenyérpuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1204 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Karamellás kenyérpuding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
hírlevél