Igazi citromos pite



Elkészítés:
1. Alaposan mossuk meg a lehetőleg vékony héjú citromokat. A citromok felét vékonyan karikázzunk fel, és távolítsuk el a magokat. A maradék citromot hámozzuk meg, távolítsuk el a hártyát, és a húsukat nagyon vékonyan szeleteljük. A magokat távolítsuk el. Az összes citromot a cukorral együtt tegyük tálba, kevergessük, amíg a citromszeleteket bevonja a cukor. Fedjük le, és hagyjuk állni egy éjszakán át.
2. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (gáz 4. fokozat). A tésztához a lisztet a sóval szitáljuk nagy tálba. Ujjheggyel morzsoljuk bele a darabolt vajat, és gyors ujjmozdulatokkal dolgozzuk morzsásra a tésztát. Keverjük hozzá a cukrot. Fokozatosan adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Késsel keverjük össze. A tésztát 2 részre osztjuk. Mindegyik adagot 25 cm cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Vékonyan kivajazunk egy 23 cm átmérőjű piteformát, és belecsúsztatjuk a tésztát. A másik adagot letakarva hűtőbe tesszük.
3. A töltelékhez a tojásokat felverjük, és a citromkarikákhoz keverjük. A formába kanalazzuk, és második tésztalappal lefedjük. A széleket összenyomkodjuk. A felesleget levágjuk, a tetejét a maradék tésztával díszítjük. Megkenjük tejjel, és 50-55 percig sütjük, amíg aranybarnára pirul.