Steak-vese puding

Steak and kidney pudding

| Vesepuding receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Steak-vese puding
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
2 teáskanál Worcestershire szósz
20 dkg szeletelt marhafaggyú
1 mokkáskanál
1 teáskanál sütőpor
40 dkg liszt
A töltelékhez:
25 dkg lehártyázott borjúvese
100 dkg marhahátszín
2 evőkanál liszt
4 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
vagy
4 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma
2 dl világos sör
vagy
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tésztához a sütőporral elkevert lisztet a sóval, a borssal összekeverjük, és a marhafaggyúval meg kevés hideg víz hozzáadásával egyenletesre dagasztjuk, majd deszkán kinyújtjuk.

2. A töltelékhez a húst és a vesét apró kockákra vágjuk, fűszerezzük és megforgatjuk a lisztben.

3. Egy magas falú pudingformát kizsírozunk, kibéleljük a tésztával, kevés tésztát megtartunk a tetejének.

4. A húst, a vesét és a hagymát összekeverjük, beletesszük. A bort (vagy az erős sört), az alaplevet és a Worcestershire szószt összekeverjük, és ráöntjük a töltelékre.

5. A maradék tésztával befedjük, és széleit alaposan összenyomkodjuk. A tészta teljesen zárja körbe a pudingformát, hogy a sütés során a gőzök ne illanjanak el.

6. A megtöltött pudingformát konyharuhába tekerjük, és 3-4 órán át vízgőzön gőzöljük. A tészta széle a sütési idő végére kicsit nedves kell legyen.

A pudingot erős ale sörrel tálaljuk.

A külföldiek általában nehezen tesznek különbséget az angolok két, egymásra ránézésre nagyon hasonló, tésztába rejtett húsétele, a pie és a puding között. Íme három olyan különbség, amely eligazíthat minket ebben a kérdésben: 1. A pie (azaz pite) lapos formában készül, és csak ritkán magasabb 6 cm-nél. Ezzel szemben az angol puding, mindig mély tálban készül, s legalább kétszer olyan magas. 2. A pie tésztája egyszerű lisztből (plain flour), sóból, borsból és hideg vízből áll. A pudingtésztában a zsírt marhafaggyúval helyettesítik, a sima liszt helyett pedig ún. self-raising flor, azaz élesztős liszt kerül bele. 3. A pie sütőben sül, a pudingot pedig gőzölik.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Steak-vese puding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2857 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
Steak-vese puding
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kulinária , ,
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
szólj hozzá, értékelj