Burgonyakrokett

Adag: 4 főre (14 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg burgonya
15 dkg zsemlemorzsa
1 evőkanál olaj
3 db simára kevert tojás
6 dkg finomliszt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és sós vízben 30-35 perc alatt puhára főzzük.

2. Utána leszűrjük, és az edénybe visszaöntve szárazra pároljuk, majd összetörjük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és a vajjal meg a tojássárgájával összedolgozzuk. Gyúródeszkára átrakva kihűtjük.

3. A burgonyamasszát 2 ujjnyi vastag kerek lappá nyújtjuk, és cikkekre vágjuk. Mindegyik cikkből meglisztezett kezünkkel hosszú rudat sodrunk (1. kép).

4. A rudakat lisztben megforgatjuk (2. kép), a felesleges lisztet lerázzuk róla.

5. A meglisztezett kroketteket először simára kevert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk (3. kép). Ha a kéreg nem lenne elég vastag, még egyszer tojásba , utána morzsába mártjuk.

4. Egy teflonserpenyőbe, az egyharmadáig olajat töltünk és megmelegítjük.

5. A kroketteket a meleg olajba rakva körös-körül 3-4 perc alatt szép pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk.

Burgonyakrokett Burgonyakrokett Burgonyakrokett
A francia "croquer", azaz ropogtatni szó után kapta a nevét, mert az igazi krokett külseje mindig ropogós.
Ügyeljünk arra, hogy a burgonyát jól szárítsuk ki, mert ha nedves marad, több olajat szív magába. Miután a kroketteket a morzsába mártottuk, a felesleget alaposan rázzuk le róla. Ez azért fontos, mert ha a morzsa az olajba potyog, hamar odaég. A maradék olajat nemcsak szűrőn, de a kávégéphez árult filteren is érdemes átszűrni, nehogy apró morzsa maradjon benne.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Burgonyakrokett
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 33132 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2007)

Legnépszerűbb ételeink között is dobogós hely jut a burgonyának. Érdemes azt is megtanulni, hogy milyen sokoldalú alapélelmiszerről van szó, amiből nemcsak levest vagy változatos köretet, salátát készíthetünk, de sokféle... bővebben...
Burgonyakrokett
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2007)

Legnépszerűbb ételeink között is dobogós hely jut a burgonyának. Érdemes azt is megtanulni, hogy milyen sokoldalú alapélelmiszerről van szó, amiből nemcsak levest vagy változatos köretet, salátát készíthetünk, de sokféle... bővebben...
szólj hozzá, értékelj