Savanyú káposzta



Elkészítés:
1. A megtisztított fejes káposztát legyaluljuk, majd megmérjük.
2. 2,5 kilogrammonként 4 evőkanál durva szemű sót számítva besózzuk és nagy tálban összekeverjük. Mintegy 15-20 percig állni hagyjuk.
3. Kicsavarjuk, egy nagy, 4 literes edénybe rétegezzük a köménymaggal és a borókabogyóval. Ízlés szerint babérlevelet és csípős fűszerpaprikát is dughatunk a rétegek közé.
4. Az edényt kétrétegű gézzel vagy muszlinnal letakarjuk és ráhelyezünk egy tálat, arra pedig egy súlyt, amely lenyomja a káposztát. Szobahőmérsékleten 1 hétig savanyítjuk.
5. A fedőt levesszük, a keletkezett habot leszedjük. A fermentálási folyamatot még 2 hétig folytatjuk, néhány naponként cserélve a tiszta gézt. A habot is mindig eltávolítjuk.
6. Nyolc félliteres üveget sterilizálunk.
7. A savanyú káposztát átkanalazzuk az üvegekbe, a tetejükön 1 cm részt üresen hagyva. Celofánnal lekötjük és rácsavarjuk a tetőt.
8. Áttesszük egy széles fazékba és annyi hideg vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Felforraljuk, 10 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni.
9. Sötét, hűvös helyen tároljuk.