Savanyú káposzta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Savanyú káposzta
Adag: 1 adag (4 liter)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
400 dkg fejes káposzta
2 evőkanál köménymag
7 evőkanál durva szemcséjű
1 evőkanál szemes bors
vagy
1 evőkanál borókabogyó

Elkészítés:

1. A megtisztított fejes káposztát legyaluljuk, majd megmérjük.

2. 2,5 kilogrammonként 4 evőkanál durva szemű sót számítva besózzuk és nagy tálban összekeverjük. Mintegy 15-20 percig állni hagyjuk.

3. Kicsavarjuk, egy nagy, 4 literes edénybe rétegezzük a köménymaggal és a borókabogyóval. Ízlés szerint babérlevelet és csípős fűszerpaprikát is dughatunk a rétegek közé.

4. Az edényt kétrétegű gézzel vagy muszlinnal letakarjuk és ráhelyezünk egy tálat, arra pedig egy súlyt, amely lenyomja a káposztát. Szobahőmérsékleten 1 hétig savanyítjuk.

5. A fedőt levesszük, a keletkezett habot leszedjük. A fermentálási folyamatot még 2 hétig folytatjuk, néhány naponként cserélve a tiszta gézt. A habot is mindig eltávolítjuk.

6. Nyolc félliteres üveget sterilizálunk.

7. A savanyú káposztát átkanalazzuk az üvegekbe, a tetejükön 1 cm részt üresen hagyva. Celofánnal lekötjük és rácsavarjuk a tetőt.

8. Áttesszük egy széles fazékba és annyi hideg vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Felforraljuk, 10 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni.

9. Sötét, hűvös helyen tároljuk.

A befőttes üvegek sterilizálásakor konyharuhát terítünk egy széles fazék aljára, ráhelyezzük a csavaros tetejű üvegeket (tető nélkül). Felöntjük bőven vízzel, majd felforraljuk. Kis lángon 15 percig főzzük. Mellétesszük a tetőt, és együtt, további 5 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetés után használjuk fel, nem töröljük ki az üveget.
Savanyú káposzta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1765 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Savanyú káposzta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
bevásárlólista