Nyúlhússal és gombával töltött pirog
Pirog sz zajcsatinoj i gribami



Elkészítés:
1. Először 50 dkg lisztből elkészítjük a pirogtésztát.
2. A nyúlhúst 3-4 cm-es kockákra vágjuk, a hagymát felaprítjuk, majd a hússal együtt a forró olajban megpirítjuk. Kevés vizet öntünk rá, és a húst fedő alatt puhára pároljuk.
3. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, kevés forró olajban megpirítjuk.
4. A puhára párolt húst megdaráljuk, hozzáadjuk a sült gombát, a felaprított tojást és a zöldfűszereket, megsózzuk, borsozzuk.
5. Egy nagy pirogot, vagy több kis pirozskit készítünk, forró olajban kisütjük.
Orosz kelt tészta

1. Az élesztőt fél csésze langyos tejben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és letakarva meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.
2. A liszt felét nagy tálba szitáljuk, az élesztős keveréket fakanállal belekeverjük, kovászt készítünk.
3. Tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyen kb. 60 percen át kelesztjük. A kovásznak mintegy a kétszeresére kell dagadnia.
4. A tojássárgáját a vajjal krémesre keverjük, hozzáadjuk a sót és a maradék tejet, majd a kovászhoz öntjük, az egészet sima masszává összedolgozzuk.
5. A tetejére szitáljuk a maradék lisztet, és a tésztát belisztezett deszkán addig gyúrjuk, amíg már nem ragad, közben esetleg kevés lisztet vagy vizet, illetve tejet adunk hozzá.
6. A kész tésztát a konyharuhával újból letakarjuk, és meleg helyen további 60-120 percen át kelesztjük.