Káposztatöltelék tojással piroghoz

Nacsinka iz kapuszti sz jajcom

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Káposztatöltelék tojással piroghoz
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db keményre főzött tojás
100 dkg apróra vágott fejes káposzta
vagy
100 dkg gyalult fejes káposzta
3 evőkanál vaj
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
2 evőkanál finomra vágott kapor
1 csipet kristálycukor
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
A kenéshez:
2 db tojás

Elkészítés:

1. Elkészítjük a kelt tésztát és kinyújtjuk.

2. A káposztát jól kifacsarjuk, majd a felforrósított vajon puhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott tojást, a zöldfűszereket, jól összekeverjük, sóval, borssal és a cukorral ízesítjük.

3. Mielőtt tovább dolgozunk a töltelékkel, hagyjuk kihűlni.

4. A megkelt tésztát sodrófával nagy, kb. 10 mm vastag tésztalappá nyújtjuk. A középső részére helyezzük a tölteléket, a tészta széleit ráhajtjuk, és jól összenyomkodjuk.

5. A pirogot a behajtott felével lefelé kizsírozott sütőlemezre helyezzük.

6. A maradék tésztát vékonyra kinyújtjuk, díszítést készítünk belőle, tojássárgájával a pirogra rögzítjük.

7. Végül felvert tojással megkenjük, majd villával több helyen megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz eltávozhasson.

8. 15-20 percig állni hagyjuk, majd 200-220 fokra előmelegített sütőben 30-50 percig sütjük. Ez a káposztás töltelék használható pirozskihoz (de finom pite vagy rétes töltelékeként is).

Pirozski (Kis tésztabatyuk) készítése: A megkelt tésztát kb. 6 mm vastagra kinyújtjuk, egy pohár 10-12 cm átmérőjű peremével korongokat szúrunk ki belőle. Egyik felükre 2 evőkanál tölteléket rakunk, és a másik felét félholdormában ráhajtjuk. A széleit tojássárgájával megkenjük, jól összenyomjuk. A megtöltött tésztákat kizsírozott sütőlemezre rakjuk, 15 percig pihentetjük, majd felvert tojással megkenjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Orosz kelt tészta

Kép nélkül
4 dkg élesztő
50 dkg liszt
2.5 dl tej
2 teáskanál kristálycukor
1 csipet
15 dkg margarin vagy
15 dkg vaj

1. Az élesztőt fél csésze langyos tejben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és letakarva meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.

2. A liszt felét nagy tálba szitáljuk, az élesztős keveréket fakanállal belekeverjük, kovászt készítünk.

3. Tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyen kb. 60 percen át kelesztjük. A kovásznak mintegy a kétszeresére kell dagadnia.

4. A tojássárgáját a vajjal krémesre keverjük, hozzáadjuk a sót és a maradék tejet, majd a kovászhoz öntjük, az egészet sima masszává összedolgozzuk.

5. A tetejére szitáljuk a maradék lisztet, és a tésztát belisztezett deszkán addig gyúrjuk, amíg már nem ragad, közben esetleg kevés lisztet vagy vizet, illetve tejet adunk hozzá.

6. A kész tésztát a konyharuhával újból letakarjuk, és meleg helyen további 60-120 percen át kelesztjük.

Káposztatöltelék tojással piroghoz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2137 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
Káposztatöltelék tojással piroghoz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
tippek, fortélyok