Vietnami kevert leves a tenger gyümölcseivel

Canh chua

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Vietnami kevert leves a tenger gyümölcseivel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
9 dkg tisztított szójababcsíra
50 dkg tisztított, nyers garnélarák
50 dkg kockára vágott tengeri halfilé
3 evőkanál friss korianderzöld
1 evőkanál olaj
1 szál finomra vágott, fehér fenyérfű
1 db friss, finomra vágott piros chilipaprika
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 evőkanál tamarindpüré
1 evőkanál halszósz
1 db érett, cikkekre vágott paradicsom
1 evőkanál friss vietnámi menta
vagy
20 dl halleves

Elkészítés:

1. Erős lángon felhevítünk egy teflonbevonatú wokot, beleöntjük az olajat és megforgatjuk, hogy az edény oldalát is ellepje. Beleszórjuk a fenyérfüvet, a chilit és a fokhagymát, és 2 percig pirítjuk, vagy amíg üveges lesz, és illatozni kezd. Felöntjük a csirkehús- vagy hallevessel, tamarinddal és halszósszal ízesítjük, felforraljuk, majd takarékra tesszük a lángot, és 15 percig főzzük csendesen.

2. A törött kagylókat kidobjuk, és azokat is, amelyek nem csukódnak be, amikor megütögetjük. Közepes-nagyra növeljük a lángot, beletesszük a kagylókat a levesbe, lefedjük, és időnként megforgatva, 2-3 percig forraljuk. Levesszük a fedőt, beledobjuk a garnélát, a haldarabokat (pl. menyhal) és a paradicsomgerezdeket. Újabb 3 percig főzzük, vagy amíg a halak, rákok és kagylók teljesen megfőnek. Azokat a kagylókat, amelyek nem nyíltak ki, eldobjuk. Belekeverjük a korianderzöldet és a mentát.

3. Szétosztjuk a szójacsírát négy tányérba, rámerjük a levest és azonnal tálaljuk.

Fontos, hogy ehhez a recepthez rozsdamentes acélból készült wokot használjunk, mert a tamarindpüré leoldja a hagyományos edény alján keletkezett réteget.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg halfej
ízlés szerint
Halléhez::
1 nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma
Halmártáshoz::
2 dl fehérbor vagy
1 db citrom

A halfejekből, csontokból, uszonyokból és apró halakból erős alaplevet főzünk.

Az étel jellegétől függően kell fűszerezni. Halléhez hagymával, halmártáshoz, esetenként fehér húsú halakhoz citromlével vagy fehérborral.

Olyan hosszan főzzük, hogy a halfejek szétfőjenek és a lé kocsonyásodjon, majd leszűrjük.

Csirkehúsleves

Kép nélkül
150 dkg csirkecsont
3.5 dl víz
3 gerezd szeletelt fokhagyma
2 szelet friss gyömbér
4 szál újhagyma

1. A csirkecsontokat megmossuk, és egy nagy leveses lábosba vagy fazékba tesszük.

2. A vízzel felengedjük, csendesen főni hagyjuk. 30 percig főzzük, közben leszedjük a felszínén összegyűlt habot.

3. Beledobjuk a fokhagymát, az 1 cm-es gyömbérszeleteket és a újhagyma összezúzott fehér részét, és finoman gyöngyözve, félig lefedve 180 percen keresztül főzzük.

4. Finom lyukú szitán leszűrjük és megvárjuk, amíg kihűl. Éjszakára befedjük, és a hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt, leszedjük róla a zsírt.

Vietnami kevert leves a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1295 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Vietnami kevert leves a tenger gyümölcseivel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
facebook