Kínai csípős-savanyú tésztaleves

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: több mint 2 óra tapasztalatot kíván átlagos ár
Kínai csípős-savanyú tésztaleves
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg lebőrözött, csíkokra vágott csirkemellfilé
20 dkg friss sanghaji tészta
2 evőkanál chilikrém
½ teáskanál őrölt fehérbors
4 db friss, tisztított shiitake gomba
6 dkg darabolt fekete gomba
10 dkg tisztított enokigomba
12 dkg friss, negyedekre vágott bébikukorica
20 dkg kemény tofu
6 dl világos szójaszósz
3 db kissé felvert tojás
1 teáskanál szezámolaj
néhány szál szeletelt újhagyma
A leveshez:
35 dl víz
150 dkg tisztított csirkecsont
2 szelet zeller
4 szál zúzott újhagyma

Elkészítés:

1. A leves elkészítése: egy nagy fazekat felengedünk vízzel, beletesszük a csirkecsontokat, és forrpontig hevítjük, de nem forraljuk. 30 percig főzzük csendesen, közben leszedjük a tetején összegyűlt habot. Hozzáadjuk a gyömbért és az újhagymát, és óvatosan, félig lefedve, lassú tűzön 180 percen át főzzük. Leszűrjük egy finom lyukú szitán, és hagyjuk kihűlni. Éjszakára befedjük és betesszük a hűtőbe. A kicsapódott zsírt leszedjük a tetejéről.

2. 4-5 perc alatt megfőzzük a tésztát egy nagy fazék forrásban lévő vízben, majd leöntjük róla a vizet és leöblítjük.

3. A leves elkészítéséhez a 2 l húslevest egy teflonbevonatú wokba öntjük, nagy lángon felforraljuk, majd közepes lángra állítva, beletesszük a csirkét, fokhagymás chilikrémmel, szójaszósszal és fehér borssal ízesítjük, majd az egészet jól összekeverjük. Fedő alatt, csendesen főzzük 10 percig, vagy amíg a csirke megpuhul. Hozzáadjuk a shiitake- és enokigombát, a kukoricát, az ecetet, a fekete gombát és a 2,5 cm vastag kockákra vágott tofut, megsózzuk, rátesszük a fedőt, és 5 percig óvatosan melegítjük - kevergetni nem szabad.

4. A kukoricalisztet 0,6 dl vízben elkeverjük. A tésztával együtt beleöntjük a levesbe, forrpontig melegítjük, majd vékony sugárban ráöntjük a tojást. Elzárjuk a lángot és várunk 10 percet, mielőtt óvatosan beleöntjük a szezámolajat. A levest elosztjuk a tányérokba, és újhagyma csíkokkal díszítjük.

A hagyományos kínai csípős-savanyú levesek nem tartalmaznak chilit - csípősségüket az okozza, hogy bőségesen használnak őrölt fehér borsot. A kínai szakácsok jobban kedvelik a fehér borsot, mint a feketét, mert nemcsak csípős, hanem aromát is kölcsönöz az ételnek. Ahhoz, hogy finom íze érvényesüljön, frissen kell megőrölni.
Kínai csípős-savanyú tésztaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3445 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Kínai csípős-savanyú tésztaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
szótár