Hal sárgarépával
Riba sz morkovju



Elkészítés:
1. A halfilét kb. 5x5 cm-es darabokra vágjuk. A lisztet (vagy fele lisztet-fele zsemlemorzsát) összekeverjük sóval, borssal. Beleforgatjuk a haldarabokat, és jól felforrósított olajban aranyszínűre sütjük. Kivesszük, félretesszük.
2. A visszamaradt olajban megpároljuk a hagymakarikákat, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, rövid ideig együtt sütjük.
3. Összekeverjük a tejfölt a majonézzel. A halat és a sárgarépát rétegenként egy edénybe rakjuk, közben a halra mindig öntünk egy kevés tejföl-majonéz keveréket.
4. A maradék fűszeres lisztet összevegyítjük a halalaplével, ráöntjük a halra, hozzáadjuk a babérlevelet, felforraljuk, majd kis lángon a halat puhára pároljuk (kb. 20 perc). Forrón vagy hidegen tálaljuk.
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.