Provence-i zöldségek szarvasgombával, olívaolajjal, balzsamecettel

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Provence-i zöldségek szarvasgombával, olívaolajjal, balzsamecettel
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál balzsamecet
3 dkg apróra vágott szarvasgomba
16 szál sárgarépa
16 szál zöldjével fehérrépa
8 szál újhagyma
½ dl olívaolaj
8 fej articsóka
50 dkg zöldborsó
8 szál spárga
50 dkg disznóbab
vagy
50 dkg lóbab
10 dkg vaj
1 db citrom leve
ízlés szerint fehér bors
ízlés szerint finomított
ízlés szerint durva szemcséjű tengeri só

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg a sárgarépát, fehérrépát, retket és az édesköményt Külön-külön futtassuk meg olajon, lehetőleg külön serpenyőkben, összesen 4 cl olívaolajjal elkevert 4 dkg vaj felhasználásával. Az egészet tegyük egy lábosba, öntsünk alá 0,5 dl zöldséglevest és a csirkehúslevest majd főzzük puhára. Vegyük ki a zöldségeket.

2. Vágjuk le az articsóka torzsáját és külső leveleit, valamint a levelek felső csúcsát 5 dl zöldséglevesben, kevés citromlével főzzük meg.

3. Tisztítsuk meg a többi zöldséget, hüvelyezzük ki a lóbabot. A spárgának csal a fejét használjuk fel. Mindegyik zöldsége külön edényben főzzük meg, lobogva forró sós vízben. Amint megfőtt, mindegyik zöldséget azonnal öblítsük le hideg folyó vízben, majd csepegtessük le.

4. Az összes zöldséget osszuk szét két lábosba, adjuk hozzá a megmaradt zöldség levest és olívaolajat, valamint az aprított szarvasgombát. Ízesítsük sóval, borssal Alaposan melegítsük át, majd óvatosan keverjük bele a megmaradt vajat. Öntsük rá a balzsamecetet. A zöldségeket tálaljuk mélytányérban, öntsük rá a főzőedényeinkből a szarvasgomba ízű vajat. Hintsük meg a durva tengeri sóval.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Provence-i zöldségek szarvasgombával, olívaolajjal, balzsamecettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2653 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Provence
Provence
(Vince Kiadó, 2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie... bővebben...
Provence-i zöldségek szarvasgombával, olívaolajjal, balzsamecettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Provence
Provence
(Vince Kiadó, 2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie... bővebben...
most van szezonja