Édes mangoldlepény

Tourte de blettes

| Mángoldos-almás lepény receptek
Adag: 1 tepsi (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 csipet
2 db tojás
A töltelékhez:
30 dkg alma
200 dkg zsenge mángold
10 dkg fenyőmag
1 evőkanál ánizslikőr
3 dkg mazsola
¼ dl rum
2 db tojás
5 dkg frissen reszelt gruyere sajt
½ dl cukrozatlan törkölypálinka
dl olívaolaj
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. Áztassuk a mazsolát a rumba. A tésztához szitáljuk a lisztet gyúródeszkára vagy a munkalapra, készítsünk mélyedést a közepébe. Üssük bele a tojásokat, morzsoljuk szét a vajat, és adjuk hozzá a cukorral és a sóval együtt. Kézzel keverjük össze, amíg a tészta sima nem lesz, de ne dagasszuk. Adjunk hozzá néhány csepp vizet, ha szükséges. Pihentessük, amíg elkészítjük a tölteléket.

2. A töltelékhez vágjuk ki a lehetőleg világos színű mangold torzsáját és a vastag ereket. (Más ételhez még felhasználhatjuk.) Vágjuk csíkokra a levelek zöldjét. Mossuk hideg vízzel, amíg a víz már nem lesz zöld. Az ismételt öblítés kimossa a mangold kesernyés ízét. Végül kézzel nyomkodjuk ki a levét, fogjuk fel edénybe, tegyük félre.

3. Keverjük össze a mangoldot 15 dkg cukorral, a tojással, a reszelt sajttal, a lecsepegtetett mazsolával, a fenyőmaggal, törköllyel, olívaolajjal és a pastisszal.

4. Osszuk két részre a tésztát. Az egyiket nyújtsuk 3-4 mm vastagra, majd béleljünk ki vele egy alacsony peremű kivajazott, belisztezett tepsit. Villával szurkáljuk be. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.

5. Hámozzuk meg az almát, távolítsuk el a magházát, és vágjuk vékony szeletekre. Egyenletesen simítsuk a tölteléket a tésztaalapra, 2 cm vastagon. Öntsük rá a félretett mangoldlevet, majd a tetejére terítsük szét az almaszeleteket. Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és fedjük le vele a pitét. Hajtsuk egymásra és nyomkodjuk össze a széleket, hogy a töltelék ne folyhasson ki. A tetejét is szurkáljuk be villával. Előmelegített sütőben süssük 40 percig.

6. Akkor készült el, amikor a szélei elválnak a tepsi falától. Vegyük ki a sütőből, és hintsük meg cukorral. Ha porcukorral akarjuk meghinteni, várjuk meg, amíg kihűl.

Édes mangoldlepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1889 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Provence
Provence
(Vince Kiadó, 2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie... bővebben...
Édes mangoldlepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Provence
Provence
(Vince Kiadó, 2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie... bővebben...
szólj hozzá, értékelj