Velouté-mártás

Bársonyos mártás, Fehér mártás

Elkészítési idő: 20 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Velouté-mártás
Eszközök: lábas
Adag: 4-6 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg vaj
5 dkg liszt
3 és fél dl víz
vagy
3 és fél dl csontalaplé
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A bársonyos mártás is alapmártás, készítésmódja hasonló a besamel- vagy tejmártás készítéséhez, de itt tej helyett csontlevet használunk. Amennyiben nincs megmaradt csontleves vagy húsleves, a leveskockát 5 percig főzzük.

2. A vajat kb. 1 perc alatt felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, és csontlevével felengedve simára keverjük.

3. Lefedve 3 percig főzzük. Közben sózzuk, megkevergetjük, lefedve még 2 percig főzzük.

Sok ételünk készítéséhez a húsleveskockák kitűnően használhatók. Ellenben ennek a mártásnak az a lényege, hogy ízét, aromáját a készítésekor felhasznált alaplére jellemző zamatanyagok adják.
Gyorsan jó alaplét készíthetünk, hiszen a mélyhűtőben mindig található "jó lesz ez még levesbe" csont, és néhány, akár fonnyadt zöldség is. Erre még a szárított, vagy mélyhűtött zöldségkeverék is jó.

Csontalaplé

Kép nélkül
250 dkg darabolt marha ritkacsont vagy
250 dkg darabolt sertéscsont
1 nagyobb vöröshagyma
2 gramm egész fekete bors
100 dkg darabolt vegyes zöldség
2 gramm egész gyömbérgyökér
5 dkg
2 gramm egész szegfűbors
2 gramm egész szerecsendió virág
25 dkg kelkáposzta
1 ág zellerlevél vagy

1. A csontokat 4-5 liter hideg vízben kezdjük, lassan, szinte pezsegtetve főzni. A habját nem szükséges leszedni, mert abból is zamatanyagok főnek ki.

2. Ha elfőtte a habját hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket, sót.

3. Lassan 3-4 órán keresztül főzzük. A végén kb. 1-2 liternyire befőzzük, majd leszűrjük.

4. A szűrletet lezsírozzuk és hagyjuk teljesen leülepedni, majd a ruskosáról lemerjük a kristálytiszta csontlét. Különböző levesbetétekkel fogyaszthatjuk is, de főleg más levesek, főzelékek, mártások készítésekor, alapléként használhatjuk. Mézsűrűségűre beforralva ízkivonatot kapunk, melyből egy kanálnyi is elég egy étel ízesítésére. Kitűnően pótolja a húsleveskockát és hűtőben hónapokig tárolható.

Velouté-mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 17038 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kőgrill, mikrohullám, olajsütő
Kőgrill, mikrohullám, olajsütő
(Kossuth Kiadó, 1992)

Ma már igen sok háztartásban megtalálható a mikrohullámú sütők valamelyik változata, és az olajsütő is hétköznapi háztartási géppé vált. A kőgrill vagy kőlap - amelyen akár egy lakótelepi konyhában is lehet ízletes... bővebben...
Velouté-mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kőgrill, mikrohullám, olajsütő
Kőgrill, mikrohullám, olajsütő
(Kossuth Kiadó, 1992)

Ma már igen sok háztartásban megtalálható a mikrohullámú sütők valamelyik változata, és az olajsütő is hétköznapi háztartási géppé vált. A kőgrill vagy kőlap - amelyen akár egy lakótelepi konyhában is lehet ízletes... bővebben...
tippek, fortélyok