Töltött zöldség

Petits farcis de légumes

Adag: 2 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 kisebb articsóka
4 db paradicsom
5 dkg reszelt parmezán sajt
A töltelékhez:
20 dkg burgonya
vagy
40 dkg főtt marhahús
1 nagyobb fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 csokor bazsalikom
2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
ízlés szerint frissen őrölt őrölt bors
igény szerint olívaolaj
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Az újburgonyát sós vízben, héjában főzzük meg. Hagyjuk kihűlni, majd körülbelül kétharmadánál vágjuk le a tetejüket. Kiskanállal vájjuk ki a burgonyák belsejét. Ugyanilyen módon vájjuk ki a paradicsomokat is, sózzuk meg a belsejüket, majd lefelé fordítva tegyük rácsra, hogy kifolyjon a levük. Nagyjából a kétharmadánál vágjuk le az articsókák tetejét is, távolítsuk el a keményebb külső leveleket és a szárat. Sós vízben főzzük kb. 10 percig, ügyelve arra, hogy még kemények maradjanak.

2. Hagyjuk kihűlni, majd kiskanállal óvatosan vegyük ki a közepüket. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A töltelékhez hámozzuk meg, és vágjuk kockákra a paradicsomok és a burgonyák tetejét. Kissé pirítsuk meg kevés olívaolajon, majd villával törjük össze.

3. Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a hagymát, és serpenyőben olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a darált húst, süssük barnára. A meghámozott fokhagymát és a megmosott petrezselymet, bazsalikomot aprítsuk finomra. Adjuk hozzá a burgonyát, a paradicsomot, a húst, és a 2 evőkanál parmezánt. Jól keverjük össze, sózzuk, borsozzuk meg.

4. A kivájt zöldségeket helyezzük sütőlemezre, töltsük meg a töltelékkel, végül hintsük meg 5 dkg reszelt parmezánnal. Süssük 15 percig az előmelegített sütőben. A töltött zöldségeket tálaljuk a jellegzetes helyi salátával, a mesclunnel, pistou-ból és citromléből készült dresszinggel.

Egyéb zöldségeket is tölthetünk ugyanígy: kis piros és zöld húsú paprikát, padlizsánt, hagymát. A töltelék is variálható ízlés szerint, készíthetünk főleg zöldségalapú tölteléket vagy a darált húst helyettesíthetjük kockákra vágott sonkával.
E jellegzetesen provence-i fogás csábítóan nyárias ízeihez egy kellemes, könnyű provence-i vörösbor illik a legjobban.

Bazsalikommártás

Bazsalikommártás
6 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
0.5 dl olívaolaj
ízlés szerint tengeri só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Hámozzuk meg, majd mozsárban zúzzuk össze a fokhagymát, és adjunk hozzá egy csipet sót. Vágjuk apróra a bazsalikomot, és adjuk a fokhagymához. Keverjük, amíg egynemű, egyenletes masszává nem alakul. Adjuk hozzá a reszelt parmezánt, ízesítsük kevés borssal.

2. Állandó kevergetés közben eleinte cseppenként, majd folyamatosan csorgatva adjuk hozzá az olajat, amíg teljesen sima krémet nem kapunk.

Töltött zöldség
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1539 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Provence
Provence
(Vince Kiadó, 2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie... bővebben...
Töltött zöldség
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Provence
Provence
(Vince Kiadó, 2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie... bővebben...
cikkek