Bouillabaisse

Provence-i halleves

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Bouillabaisse
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
600 dkg tengeri hal
0 dkg sáfrány
2 nagyobb fej vöröshagyma
12 evőkanál olívaolaj
4 db paradicsom
1 csokor bouquet garni
1 db narancs héja, reszelt
4 gerezd zúzott fokhagyma
75 dkg burgonya
igény szerint vastag szeletre vágott kenyér
vagy
igény szerint vastag szeletre vágott rozskenyér
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint
A csípős ízesítőhöz:
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál morzsolt fehérkenyér
2 kisebb chilipaprika
másfél dl olívaolaj
1 csipet sáfrány
ízlés szerint cayenne-bors

Elkészítés:

1. A bouillabaisse-hez először pirítsuk meg olívaolajon a zöldségeket. Ezután adjuk hozzá a rákokat és a langusztát, majd a kemény húsú halakat.

2. Főzzük 10 percig. Utoljára az érzékenyebb húsú halakat adjuk hozzá, és az egészet főzzük még 5-7 percig.

3. A csípős ízesítőt (a rouille-t) azalatt készítsük el, amíg a leves fő.

4. Helyezzünk a levesestányérokba egy-két, (kb. 1.5 cm vastag) szelet barna bagettet. A halat is, a csípős ízesítőt is tálaljuk külön, ez utóbbit kenjük a kenyérszeletekre.

A recept eredetileg azt a célt szolgálta, hogy minden maradék halat felhasználjanak, így nagyon sok változata ismert. A burgonya a 18. századtól kezdve tűnik fel a receptekben lehetséges hozzávalóként.
A bouillabaisse-t földközi-tengeri halakból és tenger gyümölcseiből készítik. A nagy sziklahal állandó hozzávalója, s ezenkívül még legalább hat másik fajta halat használnak az elkészítéséhez - farkashalat, tengeri angolnát, ördöghalat, morgóhalat, sárga tőkehalat, tengeri farkassügért, Szent Péter halát, és ideális esetben tarisznyarákot és langusztát.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Bouillabaisse
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1675 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Provence
Provence
(Vince Kiadó, 2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie... bővebben...
Bouillabaisse
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Provence
Provence
(Vince Kiadó, 2007)

A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie... bővebben...
bevásárlólista