Csípős indonéz csirkehúsleves

Soto ayam

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld
150 dkg darabolt egész csirke
12 dkg üvegtészta
5 dl víz
2 dkg hagymaszirom
5 dkg darabolt koriander
2 teáskanál olaj
1 evőkanál sambal oelek
4 szál ferdén vékonyra szeletelt újhagyma
2 teáskanál koriandermag
4 gerezd fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 teáskanál friss, Julienre vágott gyömbér
1 db szárított, félbevágott piros chilipaprika
2 szál fenyérfű
5 dkg darabolt koriandergyökér
2 teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál galangagyökérpor
1 teáskanál kristálycukor
2 evőkanál citromlé
másfél evőkanál halszósz
10 dkg tisztított szójababcsíra
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A koriandermagot egy kis serpenyőben, kis lángon 1 percig pörköljük, amíg illatozni kezd. Megvárjuk, amíg kihűl, majd finomra őröljük.

2. A wokot nagyon forróra hevítjük, beleöntjük az olajat. A nyolcfelé vágott csirkét adagonként 3-4 percig sütjük, vagy amíg mindkét oldalán megpirul. Kivesszük a wokból.

3. Ugyanebben a wokban felmelegítjük a maradék olajat, beletesszük a fokhagymát, hagymát, a gyufaszál vékonyságú csíkokra vágott gyömbért, chilit, és állandó kevergetés mellett kb. 5 perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fenyérfű durvára vágott fehér részét, a jól megmosott koriandergyökeret és szárát, a kurkumát, a galangagyökeret, a cukrot és az őrölt koriandert és még 5 percig pirítjuk. Visszatesszük a csirkét a wokba, felöntjük a levessel a citromlével és a vízzel, hogy ellepje.

4. Rátesszük a wokra a fedőt, és 20 percig főzzük csendesen, a felszínéről időnként leszedjük az összegyűlt zsírt és habot. Kivesszük a csirkemelleket, majd lefedjük a wokot, és további 20 percig hagyjuk csendesen forrni, mielőtt a csirke többi részét is kivesszük (közben nem felejtjük el időnként lehabozni). A csirkét lefedjük, és további felhasználásig a hűtőbe tesszük. A wokot is lefedjük, és lassú tűzön még 60 percig főzzük a levest.

5. A levest vékony lyukú szitán leszűrjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl, majd folpack fóliával letakarjuk, és éjszakára betesszük a hűtőbe.

6. Az üvegtésztát 3-4 percre leforrázzuk, majd leöntjük róla a vizet és leöblítjük.

7. A kihűlt leves tetejéről leszedjük a zsírt. A csirkéről lefejtjük a húst és villával kisebb darabokra szedjük. A levest és a csirkehúst a wokba tesszük, és a lángot közepesre állítjuk. Felforraljuk, majd belekeverjük a halszószt, a szójacsírát, a korianderzöldet és a tésztát. Sózzuk, borsozzuk, majd mélytányérokba merjük. Megszórjuk újhagymával és ropogósra pirított hagymaszirommal, majd cseresznyepaprika-krémmel tálaljuk.

Ennek az indonéz levesnek rengeteg variációja létezik, de lényegében egy illatos csirkehúslevesről van szó, üvegtésztával. Általában gyors étkezések alkalmával fogyasztják, vagy olyan étkezés részeként, amikor rizst és egyéb köreteket is felszolgálnak. A hozzá kínált kiegészítő ételek sora, egy egyszerű tálka rizstől és cseresznyepaprika-krémtől az olyan választékos köretekig terjed, mint a ropogósra sült burgonya, csíkokra vágott káposzta és a keménytojás. A hagyományos étkezés szerint minden köretből tesznek egy keveset a leveses tálka aljára, majd rámerik a forró levest. A rizst külön tányéron szolgálják fel, és evés közben kanalazzák rá a levest.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Indonéz sambal

Indonéz sambal
12 nagyobb szárított piros chilipaprika
6 gerezd fokhagyma
1.85 dl tamarindpüré
2 nagyobb fej lilahagyma
1 teáskanál rákpaszta
1.25 dl olaj
2 teáskanál
1 teáskanál őrölt bors
1 evőkanál lágy barna cukor vagy
1 evőkanál reszelt pálmacukor

1. A piros chilit 30 percre forró vízbe áztatjuk; lecsepegtetjük. A chilit, a durvára aprított lila hagymát, a fokhagymát, a rákkrémet és az olajat robotgépbe tesszük, és sima krémmé keverjük, az oldalát rendszeresen lekapargatjuk.

2. Egy vastag aljú serpenyőt alacsony hőfokra hevítünk, és a krémet 10 percig főzzük benne, rendszeresen megkeverjük, míg nagyon sima lesz.

3. Belekeverjük a tamarindusz pürét, a reszelt pálmacukrot vagy puha barna cukrot, a sót és az őrölt borsot. Felforraljuk, és lassú tűzön 2 percig főzzük. Lehűtjük, és meleg sterilizált üvegekbe töltjük.

A hűtőben 2 hétig, a mélyhűtőben 3 hónapig is tárolhatjuk.

Csípős indonéz csirkehúsleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3304 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Csípős indonéz csirkehúsleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
vegetáriánus ételek