Csípős-savanyú garnélaleves

Tom yam kung

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Csípős-savanyú garnélaleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg nyers garnélarák
2 teáskanál cseresznyepaprikakrém
3 kisebb friss, vékonyra szeletelt chilipaprika
1 evőkanál olaj
4 evőkanál friss korianderzöld
4 szál újhagyma
2 szál tört fenyérfű
4 db friss, zöld kaffircitromlevél
1 dl halszósz
2 teáskanál reszelt pálmacukor

Elkészítés:

1. A garnélát kibontjuk a páncéljából, eltávolítjuk a tápcsatornát, a farkát meghagyjuk. A páncélt és a fejet félretesszük. Lefedjük, és a hűtőbe tesszük.

2. Közepes lángon felhevítjük a wokot, beleöntjük az olajat. A garnéla páncélját és fejét 8-10 percig pirítjuk.

3. Beletesszük a halászlékockát és a cseresznyepaprika-krémet 0,6 dl vízzel együtt, és 1 percig pirítjuk, vagy amíg illatozni kezd. Felöntjük 2,2 liter vízzel, felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és 20 percig főzzük csendesen. Leszűrjük egy tálba, majd visszaöntjük a wokba.

4. Hozzáadjuk a garnélát, a fenyérfüvet, a citromleveleket, a chilit, és 4-5 percig hagyjuk csendesen zubogni.

5. Belekeverjük a halszószt, a zöldcitrom levét, a cukrot, a ferdén vékonyra szeletelt újhagymát és a koriandert. Kivesszük a fenyérfüvet és azonnal tálaljuk.

Ez egy csípős-savanyú leves, melybe belevegyül a rák édessége, a tenger sóssága, a citromfű s a citromlevél enyhén kesernyés citrusaromája. Némi borsos fanyarságot ad neki a galangagyökér (más néven thaiföldi gyömbér), savanyúságát pedig az utolsó pillanatban hozzáadott zöldcitromlétől kapja. Tálaláskor friss fűszernövényekkel illatosítjuk. (forrás: Bűvös szakács blog)
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Csípős-savanyú garnélaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1443 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Csípős-savanyú garnélaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
recept beküldése