Penangi halleves

Assam laksa

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db friss galangagyökér
4 db szárított piros chilipaprika
6 szál friss vietnámi menta
75 dkg konyhakész tengeri hal
4 evőkanál tamarindpüré
50 dkg friss spagetti
vagy
50 dkg friss rizstészta
7 és fél dl csirkehúsleves
4 db apróra vágott sonkahagyma
2 szál apróra vágott fenyérfű
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál garnélakrém
1 evőkanál kristálycukor
1 kisebb kimagozott, szeletelt uborka
1 nagyobb szeletelt zöld chilipaprika
2 és fél dl víz
néhány szál friss vietnámi menta

Elkészítés:

1. Háztartási ollóval levágjuk a hal uszonyait és farkát. A hal mindkét oldalán néhányszor mélyen beirdaljuk a legvastagabb részeket.

2. A levest a teflonbevonatú wokba öntjük. Beledobjuk a mentaágakat, és nagy lángon felforraljuk. A halat betesszük a wokba, és csendesen főzzük 10 percig, vagy amíg megpuhul. Főzés alatt a halat végig lepje el a víz, szükség esetén öntünk rá még vizet. Kivesszük a halat és megvárjuk, amíg kihűl.

3. A chilit a vízzel leforrázzuk, és 20 percig ázni hagyjuk. Leöntjük róla a vizet és felaprítjuk. A laksakrém elkészítéséhez a chilit, a 2 kb. 3 cm-es, apróra vágott galangagyökeret, a sonkahagymát, a fenyérfüvet, a kurkumát és a garnélakrémet háztartási robotgépbe vagy turmixgépbe tesszük, és simára keverjük, szükség esetén adunk még hozzá egy kis vizet.

4. A hal húsát lefejtjük, a csontokat kiszedjük, és mindkettőt félretesszük. A csontokat és a tamarindot hozzáadjuk a leveshez, és felforraljuk. 10 percig csendesen főzzük, majd leszűrjük, és a folyadékot egy tiszta wokba öntjük - közben ellenőrizzük, hogy nem került-e bele csontszilánk. A laksakrémet a folyadékhoz keverjük, és közepes lángon még 10 percig főzzük. Belekeverjük a cukrot, hozzáadjuk a halat, és 1-2 percig még melegítjük, amíg a hal is átmelegszik.

5. A tésztát hőálló tálba tesszük, leforrázzuk, majd óvatosan szétválasztjuk a szálakat. Azonnal leöntjük róla a vizet, és hideg vízzel felfrissítjük. A tésztát elosztjuk négy tányérba. Rákanalazzuk a haldarabokat és a levest, meghintjük uborkával, mentalevéllel és chilivel, majd tálaljuk.

Csirkehúsleves

Kép nélkül
150 dkg csirkecsont
3.5 dl víz
3 gerezd szeletelt fokhagyma
2 szelet friss gyömbér
4 szál újhagyma

1. A csirkecsontokat megmossuk, és egy nagy leveses lábosba vagy fazékba tesszük.

2. A vízzel felengedjük, csendesen főni hagyjuk. 30 percig főzzük, közben leszedjük a felszínén összegyűlt habot.

3. Beledobjuk a fokhagymát, az 1 cm-es gyömbérszeleteket és a újhagyma összezúzott fehér részét, és finoman gyöngyözve, félig lefedve 180 percen keresztül főzzük.

4. Finom lyukú szitán leszűrjük és megvárjuk, amíg kihűl. Éjszakára befedjük, és a hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt, leszedjük róla a zsírt.

Penangi halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2028 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Penangi halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
könyvek