Garnélaleves

Laksa lemak

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 evőkanál friss, összevágott vietnámi menta
75 dkg tisztított, nyers garnélarák
másfél evőkanál koriandermag
1 evőkanál római kömény
6 db darabolt tengeri dió
4 db friss, durvára vágott piros chilipaprika
25 dkg száraz rizstészta
vagy
25 dkg cérnametélt
6 dl olaj
4 db sült tofupuffancs
10 dkg tisztított szójababcsíra
2 evőkanál reszelt pálmacukor
2 evőkanál halszósz
2 és fél evőkanál zöldcitromlé
4 db friss, zöld kaffircitromlevél
7 dl kókusztej
2 teáskanál garnélakrém
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
2 teáskanál friss, darabolt gyömbér
3 gerezd fokhagyma
3 szál szeletelt fenyérfű
néhány szál koriander
A díszítéshez:
ízlés szerint cikkekre vágott zöldcitrom

Elkészítés:

1. A koriandermagot és a rómaikömény-magot egy kis serpenyőben, közepes lángon, állandó kevergetés mellett 1-2 percig pörköljük, vagy amíg illatozni kezd, utána megőröljük.

2. Az őrölt koriandert és római köményt, kurkumát, hagymát, gyömbért, fokhagymát, fenyérfüvet, tengeri diót, chilit és a garnélakrémet háztartási robotgépbe, vagy turmixgépbe tesszük. Felöntjük 1,25 dl levessel és finom pürévé keverjük.

3. A wokot lassú tűzön felhevítjük, beleöntjük az olajat. A garnélakrémet folyamatos keverés mellett 3-5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a maradék levest, felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és 15 percig főzzük csendesen, amíg a leve kissé elfő.

4. Hozzáadjuk a kókusztejet, a zöldcitrom leveleket, a zöldcitromlét, a halszószt és a cukrot, és 5 percig csendesen főni hagyjuk. Beledobjuk a garnélát, és kis lángon, gyöngyözve főzzük 2 percig, vagy amíg rózsaszínű lesz és megpuhul.

5. Közben leforrázzuk a cérnametéltet, és 6-7 percig áztatjuk, amíg megpuhul. Leszűrjük és elosztjuk a tányérokba a szójacsíra nagy részével együtt. Rámerjük a forró levest, majd a tetejére szórjuk a tofut, a mentát, a koriandert és a maradék szójacsírát. Zöldcitrom gerezdekkel tálaljuk.

A távol-keleti országokban népszerű tésztaleves, a laksa, különböző változatokban készül. Legismertebb a laksa lemak, amely rizstésztából készült cérnametélttel és garnélával vagy csirkével készül, kókusztejjel gazdagított csontlevesben.

Csirkehúsleves

Kép nélkül
150 dkg csirkecsont
3.5 dl víz
3 gerezd szeletelt fokhagyma
2 szelet friss gyömbér
4 szál újhagyma

1. A csirkecsontokat megmossuk, és egy nagy leveses lábosba vagy fazékba tesszük.

2. A vízzel felengedjük, csendesen főni hagyjuk. 30 percig főzzük, közben leszedjük a felszínén összegyűlt habot.

3. Beledobjuk a fokhagymát, az 1 cm-es gyömbérszeleteket és a újhagyma összezúzott fehér részét, és finoman gyöngyözve, félig lefedve 180 percen keresztül főzzük.

4. Finom lyukú szitán leszűrjük és megvárjuk, amíg kihűl. Éjszakára befedjük, és a hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt, leszedjük róla a zsírt.

Garnélaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2958 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Garnélaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
recept beküldése