Sonka kenyértésztában
Okorok v teszte



Elkészítés:
1. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben, hozzáadjuk a cukrot, a köményt, és a keveréket meleg helyen 10 percig kelni hagyjuk, amíg a térfogata mintegy a duplájára nő.
2. Fokozatosan belekeverjük a hideg vizet, hozzáadjuk a répaszirupot és a liszt felét. A tésztát lisztezett felületre tesszük, belegyúrjuk a maradék lisztet, ha szükséges, még vizet vagy lisztet adunk hozzá, hogy sima, kemény kenyértésztát kapjunk. Letakarva kb. 30 percig pihentetjük.
3. Ezután kb. 1 cm vastag négyzetlappá kinyújtjuk, és jól kizsírozott sütőlemezre tesszük. A sonkát megmossuk, szárazra töröljük, és a tészta közepére helyezzük.
4. A tésztával betakarjuk, a széleket jól összenyomjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 120 perc alatt aranyszínűre sütjük. Az elkészült tésztát hagyjuk kihűlni, majd vékony szeletekre vágva tálaljuk.