Finom rákleves
Bisque d'écrevisses, Rakovij szup



Elkészítés:
1. A mártáshoz a hagymát és a sárgarépát a felforrósított vajban megpároljuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet meg a babérlevelet, lefedjük, és kis lángon kb. 15 percig pároljuk. Felöntjük a borral, félretesszük.
2. A rákokat forrásban lévő vízben 10 percig főzzük, majd megtisztítjuk. A mártásos edénybe áttesszük, ráöntjük a konyakot, és flambírozzuk. Ezután annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, sóval, borssal és a cayenne-i borssal ízesítjük, még kb. 15 percig hagyjuk csendesen forrni.
3. A rizst dupla mennyiségű vízzel felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 15-20 perc alatt puhára főzzük.
4. Közben a rákokat kivesszük a főzőlevéből, lecsepegtetjük, és hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a héjából, a farkak húsát félretesszük. A rákfejeket mozsárban összezúzzuk, a főtt rizzsel szitába rakjuk, együtt átpasszírozzuk úgy, hogy közben fokozatosan ráöntjük a főzőlevet. Az így nyert levest állandó kevergetés mellett 1 perc alatt felfőzzük. A rákfarkakat felkockázzuk, hozzáadjuk. Az edényt levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat meg a tejszínt, és azonnal, forrón tálaljuk.