Finom rákleves

Bisque d'écrevisses, Rakovij szup

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Finom rákleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 db folyami rák
10 dkg rizs
2 evőkanál konyak
1 evőkanál vaj
másfél dl tejszín
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint cayenne-bors
A Mirepoix-mártáshoz:
1 evőkanál bor
1 kisebb babérlevél
1 szál apróra vágott fehérrépa
1 ág kakukkfű
2 evőkanál vaj
1 nagyobb apróra vágott sárgarépa
2 kisebb fej finomra vágott vöröshagyma

Elkészítés:

1. A mártáshoz a hagymát és a sárgarépát a felforrósított vajban megpároljuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet meg a babérlevelet, lefedjük, és kis lángon kb. 15 percig pároljuk. Felöntjük a borral, félretesszük.

2. A rákokat forrásban lévő vízben 10 percig főzzük, majd megtisztítjuk. A mártásos edénybe áttesszük, ráöntjük a konyakot, és flambírozzuk. Ezután annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, sóval, borssal és a cayenne-i borssal ízesítjük, még kb. 15 percig hagyjuk csendesen forrni.

3. A rizst dupla mennyiségű vízzel felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt 15-20 perc alatt puhára főzzük.

4. Közben a rákokat kivesszük a főzőlevéből, lecsepegtetjük, és hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a héjából, a farkak húsát félretesszük. A rákfejeket mozsárban összezúzzuk, a főtt rizzsel szitába rakjuk, együtt átpasszírozzuk úgy, hogy közben fokozatosan ráöntjük a főzőlevet. Az így nyert levest állandó kevergetés mellett 1 perc alatt felfőzzük. A rákfarkakat felkockázzuk, hozzáadjuk. Az edényt levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat meg a tejszínt, és azonnal, forrón tálaljuk.

A recept az 1896-ban Párizsban kiadott Le Tsar et la Tsarine, Le Journal című könyvből származik. A Romanov cári család kedvelt étele volt.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Finom rákleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1335 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
Finom rákleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária ,
Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
(Vince Kiadó, 2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre -... bővebben...
recepttár