Savanyú káposzta provence-i módra
Kapuszta kvasennaja "provanszál"



Elkészítés:
1. Gondosan kimosunk egy fahordót (alternatívaként szolgálhat egy nagy, több mint 3 literes cserépedény), kibéleljük káposztalevelekkel.
2. A káposztát megsózzuk, kézzel kinyomkodjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót. A keveréket a hordóba rétegezzük, minden réteget jó erősen ledöngölünk. Egy főzőkanál nyelével néhány lyukat nyomunk bele, hogy az erjedési folyamat alatt keletkező gázok távozhassanak.
3. A felső réteget lefedjük káposztalevéllel és tiszta ruhával, majd tányért és súlyt (pl. követ) helyezünk rá. 3-4 napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, majd hideg helyen tároljuk. A tejsaverjesztéshez fontos, hogy a káposztát mindig fedje a keletkező sejtnedv. A savanyú káposzta 3-4 hét múlva fogyasztásra kész. Tálaláskor a savanyú káposztát hidegen sajtolt napraforgóolajjal megöntözzük.