Yakisoba



Elkészítés:
1. A gombát leforrázzuk, és 20 percre beáztatjuk, amíg megpuhul. Szárazra nyomkodjuk, az áztatófolyadékból 2 evőkanálnyit félreteszünk. Kidobjuk a szárakat, és a fejeket vékonyan felszeleteljük.
2. A tésztát egy hőálló tálba tesszük, leforrázzuk, és 1 percig áztatjuk benne, majd lecsepegtetjük és fellazítjuk a szálakat.
3. A gyömbér és a fokhagyma felét egy kis tálban összekeverjük, beleforgatjuk a húst, majd félretesszük.
4. A mártáshoz való nyersanyagokat összekeverjük egy tálban a gombás folyadékkal és a maradék gyömbérrel és fokhagymával.
5. A wokot közepes-erős lángon felforrósítjuk, beletesszük a 3 cm széles darabokra vágott, hosszú, hajszálvékonyra szelt bacont, és 2-3 percig pirítjuk, amíg megpuhul, és éppen csak barnulni kezd. Áttesszük egy nagy tálba. Összekeverjük a földimogyoró- és a szezámolajat. A lángot erősre állítjuk, beleöntünk a wokba egy kis olajkeveréket, és állandó keverés mellett, 1 percig hirtelen pirítjuk a húst, amíg éppen csak megváltozik a színe körös-körül. Hozzáadjuk a baconhoz.
6. Felforrósítunk még egy kis összekevert olajat, beletesszük az újhagymát, a sárgarépát, valamint a zöldpaprikát és 1 percig kevergetve sütjük. Hozzáadjuk a kínai kelt és a gombát, és 30 másodpercig pirítjuk.
7. Felforrósítjuk a maradék olajat a wokban, beletesszük a tésztát, és 1 percig, keverés mellett pirítjuk, majd visszatesszük a bacont, a húst és a zöldségeket a wokba, ráöntjük a szószt, és 2-3 percig kevergetve sütjük, amíg az étel átmelegszik. A tésztát négy mélytányérba szedjük, és tetszés szerint, rátesszük a savanyú gyömbért és a csíkokra vágott norilapot.
Savanyított gyömbér
1. A friss gyömbért 2,5 cm-es darabokra vágjuk. sót szórunk rá, lefedve 1 hétre a hűtőbe tesszük.
2. Nagyon éles késsel a rostokat átvágva papírvékonyan felszeleteljük.
3. Alacsony hőfokon a cukrot feloldjuk a rizsecetben és a vízben. Felforraljuk, és lassú tűzön 1 percig főzzük. A gyömbért sterilizált üvegekbe rakjuk, ráöntjük a páclét, lezárjuk,
és felhasználás előtt 1 hétig a hűtőben tartjuk.
A gyömbér halvány rózsaszín lesz, vagy színezőanyagként adhatunk hozzá 1 evőkanál grenadinszirupot. A hűtőben 3 hónapig is eláll.