Mimózatorta



Elkészítés:
1. Az egész piskótát vízszintesen kettévágjuk, a felet összemorzsoljuk.
2. A vízben olvadásig keverjük a cukrot, majd belekeverjük a narancslikőrt.
3. Az alsó lapot meglocsoljuk a likőrös folyadék felével és megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a tetejét.
4. A piskótamorzsát beleáztatjuk a maradék likőrös folyadékba. A tortát megkenjük a maradék krémmel, középen púpozzuk.
5. Ráhalmozzuk a likőrös piskótamorzsát, kissé belenyomkodva a krémbe.
Piskóta
Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.
A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.
A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.
A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.
Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.
Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.
Vaníliakrém
1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük.
2. A tejet a vaníliakivonattal együtt lábosba öntjük és felforraljuk.
3. A tojáskrémet átöntjük a lábosba, és kis lángon, fakanállal állandóan keverve addig főzzük, amíg a krém be nem sűrűsödik.
Változatok:
- Citromkrém: vaníliakivonat helyett 1 citrom reszelt héját keverjük a tejbe.
- Csokoládékrém: a tejben felolvasztunk 12 dkg reszelt étcsokoládét.
- Alkoholos krém: a tűzről levéve 1-2 evőkanál rumot, brandyt vagy likőrt keverünk a krémbe.