Gundel-palacsinta

Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg durvára tört étcsokoládé
15 dkg durvára tört dió
4 evőkanál kakaó
1 zacskó vaníliás cukor
6 dkg porcukor
2 és fél dl tej
1 ¾ dl tejszín
5 dkg mazsola
½ dl rum
6 dkg vaj
ízlés szerint reszelt citromhéj

Elkészítés:

1. A mazsolát 60 percre rumba áztatjuk.

2. A tésztából a szokásos módon 12 vékony palacsintát sütünk.

3. A diót a cukorral együtt robotgépben felaprítjuk. Lábosba tesszük a lecsöpögtetett mazsolával együtt. Beletesszük a rumot, a reszelt citromhéjat, és felöntjük a tejszínnel. Kis lángon, gyakran kevergetve összefőzzük.

4. Másik lábosban megmelegítjük a tejet. Belekeverjük a darabokra tördelt csokoládét és a porcukrot. Addig főzzük, amíg a csokoládé elolvad.

5. Tálban kikeverjük a tojássárgáját a kakaóval és a rummal. Állandó keverés mellett felöntjük a langyosra hűlt csokoládés tejjel.

6. Visszatesszük a tűzre és 3 perc alatt besűrítjük. Vaníliás cukorral ízesítjük és belekeverünk 1 kanál vajat.

7. A palacsinták egyik negyedére simítjuk a diós tölteléket, majd ráhajtjuk az üres felet, végül összehajtjuk.

8. A palacsintákat kivajazott tűzálló tálba fektetjük, rámorzsoljuk a maradék vajat és előmelegített, 190 fokos sütőben 10 percig sütjük. Csokoládémártással leöntve kínáljuk.

Gundel Károly 1910-ben nyitott vendéglőt a Városligetben, amely máig a család nevét viseli. Számos szakácskönyv és sok, a magyar gasztronómia mérföldkövének számító étel megalkotása köthető Gundel Károly nevéhez. Az ő alkotása a róla elnevezett palacsinta is.

Palacsinta alaprecept

Palacsinta alaprecept
3 db tojás
15 dkg liszt
3.7 dl tej
10 dkg vaj
1 csipet

1. A tojást tálba ütjük és habverővel felverjük. Másik tálban összekeverjük a lisztet és a sót. Apránként beleöntjük a tejet (1. kép) és csomómentesre keverjük. Végül belekeverjük a tojást is és simára keverjük. Letakarva fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

2. Habverővel felverjük a tésztát. Palacsintasütőben vagy vékony, lapos serpenyőben 1 teáskanálnyi vajat forrósítunk. Beleöntünk 1 merőkanálnyi tésztát (2. kép) és eloszlatjuk a serpenyő alján (3. kép).

3. Feltesszük a tűzhelyre és közepes lángon addig sütjük, amíg az alja enyhén megbarnul, és a teteje is megszilárdul.

4. Falapáttal alányúlunk, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük (4. kép). Előmelegített tálra csúsztatjuk. A serpenyőbe vajat dobunk, és addig folytatjuk a palacsinták sütését, amíg tart a tészta. Megtöltjük és feltekerve vagy négyrét hajtva kínáljuk.

Gundel-palacsinta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1460 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Gundel-palacsinta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
van itthon