Jamaicai piskótatorta



Elkészítés:
1. Nagy, tűzálló tálban fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral.
2. A tejet megmelegítjük, majd állandó keverés mellett apránként a krémbe öntjük. A tálat áttesszük egy fazék fölé, amelyben vizet forralunk.
3. Gőz fölött, habverővel állandóan keverve 15 percig főzzük, amíg besűrűsödik. A krém felét átöntjük egy másik tálba. Az első tálba belekeverjük a reszelt csokoládét, visszatesszük a gőz fölé, ha nem olvadna el.
4. Kivajazunk egy kapcsos tortaformát. A piskótatortát vékonyan felszeleteljük. Néhány szelet piskótával kibéleljük a forma alját. Rummal meglocsoljuk.
5. Megkenjük a kihűlt tojáskrémmel. Erre egy rétegben meggydzsem, majd piskóta következik, amelyre csokoládékrémet simítunk. Végül piskótaszeletekkel borítjuk be a tortát, amit megkenünk a maradék rummal.
6. A kész desszertet 180-240 percre hűtőszekrénybe helyezzük.
Egyszerű piskóta
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Tálba szitáljuk a lisztet.
2. Tűzálló tálban kikeverjük a tojásokat a cukorral. A tálat gyöngyözve forró víz fölé helyezzük, de úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Folytatjuk a keverést, amíg a krém felmelegszik.
3. A tűzről levéve robotgéppel habosra, sűrűre keverjük, amíg a mennyisége két-háromszorosára nem nő. A krémbe hablapáttal belekeverjük a lisztet.
4. A tészta felét kivesszük, áttesszük egy másik tálba és belekeverjük az olvasztott, de langyosra hűtött vajat. Visszatesszük a tálba és jól összekeverjük.
5. Sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tésztát a formába simítjuk és 30-40 percig – amíg a tészta széle el nem válik a formától – illetve tűpróbáig sütjük.
6. A süteményt 5 percig a formában hagyjuk hűlni, majd a kapcsos peremet eltávolítva rácsra borítjuk és lehúzzuk a sütőpapírt. Visszafordítjuk és teljesen kihűtjük.