Réteges piskótadesszert

Elkészítési idő: 15 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Réteges piskótadesszert
Adag: 3 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ db piskóta
12 és fél dkg friss málna
12 és fél dkg friss őszibarack
2 és fél dkg szeletelt mandula
½ evőkanál kristálycukor
½ adag vaníliakrém
1 és ¼ dl tokaji aszú bor
1 és ¼ dl tejszín

Elkészítés:

1. A tortát vízszintesen három lapra vágjuk.

2. Az alsó lapot nagy, kerek, 26 cm átmérőjű tálba tesszük. A piskótát meglocsoljuk a bor egyharmadával. Rászórjuk a málna harmadát és kirakjuk a megtisztított, felszeletelt barack harmadával. Megkenjük a krém egyharmadával.

3. Még kétszer megismételjük a rétegzést, a málnából a legszebb szemeket félretesszük a díszítéshez.

4. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. A desszert tetejére simítjuk. Megszórjuk a félretett málnaszemekkel és a szeletelt mandulával.

Vaníliakrém

Vaníliakrém
5 dl tej
1 teáskanál vaníliaesszencia

1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük.

2. A tejet a vaníliakivonattal együtt lábosba öntjük és felforraljuk.

3. A tojáskrémet átöntjük a lábosba, és kis lángon, fakanállal állandóan keverve addig főzzük, amíg a krém be nem sűrűsödik.

Változatok:

- Citromkrém: vaníliakivonat helyett 1 citrom reszelt héját keverjük a tejbe.

- Csokoládékrém: a tejben felolvasztunk 12 dkg reszelt étcsokoládét.

- Alkoholos krém: a tűzről levéve 1-2 evőkanál rumot, brandyt vagy likőrt keverünk a krémbe.

Egyszerű piskóta

Egyszerű piskóta
6 db tojás
18 dkg olvasztott vaj
17 dkg liszt
1 teáskanál vaníliakivonat

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Tálba szitáljuk a lisztet.

2. Tűzálló tálban kikeverjük a tojásokat a cukorral. A tálat gyöngyözve forró víz fölé helyezzük, de úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Folytatjuk a keverést, amíg a krém felmelegszik.

3. A tűzről levéve robotgéppel habosra, sűrűre keverjük, amíg a mennyisége két-háromszorosára nem nő. A krémbe hablapáttal belekeverjük a lisztet.

4. A tészta felét kivesszük, áttesszük egy másik tálba és belekeverjük az olvasztott, de langyosra hűtött vajat. Visszatesszük a tálba és jól összekeverjük.

5. Sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tésztát a formába simítjuk és 30-40 percig – amíg a tészta széle el nem válik a formától – illetve tűpróbáig sütjük.

6. A süteményt 5 percig a formában hagyjuk hűlni, majd a kapcsos peremet eltávolítva rácsra borítjuk és lehúzzuk a sütőpapírt. Visszafordítjuk és teljesen kihűtjük.

Réteges piskótadesszert
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1686 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
Réteges piskótadesszert
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Világkonyha
Világkonyha
(Kossuth Kiadó, 2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne egyszerűbb és sikerrel kecsegtetőbb. A nemzetközi konyha klasszikusai: az olasz spagetti pestóval, a latin-amerikai guacamole, a... bővebben...
facebook