Réteges piskótadesszert



Elkészítés:
1. A tortát vízszintesen három lapra vágjuk.
2. Az alsó lapot nagy, kerek, 26 cm átmérőjű tálba tesszük. A piskótát meglocsoljuk a bor egyharmadával. Rászórjuk a málna harmadát és kirakjuk a megtisztított, felszeletelt barack harmadával. Megkenjük a krém egyharmadával.
3. Még kétszer megismételjük a rétegzést, a málnából a legszebb szemeket félretesszük a díszítéshez.
4. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. A desszert tetejére simítjuk. Megszórjuk a félretett málnaszemekkel és a szeletelt mandulával.
Vaníliakrém
1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük.
2. A tejet a vaníliakivonattal együtt lábosba öntjük és felforraljuk.
3. A tojáskrémet átöntjük a lábosba, és kis lángon, fakanállal állandóan keverve addig főzzük, amíg a krém be nem sűrűsödik.
Változatok:
- Citromkrém: vaníliakivonat helyett 1 citrom reszelt héját keverjük a tejbe.
- Csokoládékrém: a tejben felolvasztunk 12 dkg reszelt étcsokoládét.
- Alkoholos krém: a tűzről levéve 1-2 evőkanál rumot, brandyt vagy likőrt keverünk a krémbe.
Egyszerű piskóta
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Tálba szitáljuk a lisztet.
2. Tűzálló tálban kikeverjük a tojásokat a cukorral. A tálat gyöngyözve forró víz fölé helyezzük, de úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Folytatjuk a keverést, amíg a krém felmelegszik.
3. A tűzről levéve robotgéppel habosra, sűrűre keverjük, amíg a mennyisége két-háromszorosára nem nő. A krémbe hablapáttal belekeverjük a lisztet.
4. A tészta felét kivesszük, áttesszük egy másik tálba és belekeverjük az olvasztott, de langyosra hűtött vajat. Visszatesszük a tálba és jól összekeverjük.
5. Sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tésztát a formába simítjuk és 30-40 percig – amíg a tészta széle el nem válik a formától – illetve tűpróbáig sütjük.
6. A süteményt 5 percig a formában hagyjuk hűlni, majd a kapcsos peremet eltávolítva rácsra borítjuk és lehúzzuk a sütőpapírt. Visszafordítjuk és teljesen kihűtjük.