Tejkrém kandírozott gesztenyével



Elkészítés:
1. Lábosban fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral, a liszttel és a reszelt citromhéjjal.
2. A tejet fazékba öntjük és felforraljuk. A tojáskrémet állandó keverés mellett, lassú sugárban felöntjük a forró tejjel.
3. Kis lángon, állandó keverés mellett besűrítjük (5-6 perc), de ügyeljünk arra, nehogy forrjon, mert akkor a tojás kicsapódik. A tűzről levéve kihűlésig keverjük.
4. Az 1 cm vastag piskótaszeleteket kettévágjuk, felét talpas poharakba szétosztjuk és meglocsoljuk a rummal. Ráhalmozzuk a tejkrémet.
5. Darabokra vágott cukrozott gesztenyével és habrózsákkal díszítjük. Közepébe nyomunk 1-1 koktélcseresznyét.
Egyszerű piskóta
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Tálba szitáljuk a lisztet.
2. Tűzálló tálban kikeverjük a tojásokat a cukorral. A tálat gyöngyözve forró víz fölé helyezzük, de úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Folytatjuk a keverést, amíg a krém felmelegszik.
3. A tűzről levéve robotgéppel habosra, sűrűre keverjük, amíg a mennyisége két-háromszorosára nem nő. A krémbe hablapáttal belekeverjük a lisztet.
4. A tészta felét kivesszük, áttesszük egy másik tálba és belekeverjük az olvasztott, de langyosra hűtött vajat. Visszatesszük a tálba és jól összekeverjük.
5. Sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tésztát a formába simítjuk és 30-40 percig – amíg a tészta széle el nem válik a formától – illetve tűpróbáig sütjük.
6. A süteményt 5 percig a formában hagyjuk hűlni, majd a kapcsos peremet eltávolítva rácsra borítjuk és lehúzzuk a sütőpapírt. Visszafordítjuk és teljesen kihűtjük.