Fűszeres báránysaláta
Elkészítési idő:
60 perc
Munkaidő: 20 perc
kis gyakorlattal elkészíthető
átlagos ár



Adag: 6 főre
A sütéshez:
igény szerint olaj
A vinaigrette mártáshoz:
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
Elkészítés:
1. A húst az olajban erős lángon köröskörül átsütjük, majd 180 °C-os sütőbe toljuk. 25-30 percig sütjük, majd kihűtjük.
2. A mártáshoz a mustárt az ecettel simára verjük, megsózzuk, megborsozzuk. Az olajat apránként, kevergetve belecsorgatjuk, hogy sűrű, opálos legyen.
3. A legyalult káposztát salátástálba terítjük, a megmelegített mártással meglocsoljuk, köménymaggal és rozmaringgal megszórjuk. Összekeverjük, majd a felszeletelt pecsenyét ráfektetjük. A mandulával meghintve tálaljuk.
Könnyebben meghámozható a mandula, ha leforrázzuk, majd 2-3 percig állni hagyjuk a vízben.
A rozmaring fontos szerepet tölt be az emberiség életében, a bölcsőtől a koporsóig kultikus hatást tulajdonítanak neki. A néphit szerint az újszülött bölcsőjébe fektetve „megvéd a rontástól", a vőlegény kalapja mellé tűzve „termékeny házasságot ígér", de nem hiányozhat a ravatal mellől sem: a szentelt vízbe mártott rozmaringgal meglocsolják a megboldogultat, hogy „megtalálja békességét".
A húst sülés közben a sütőben meg-megforgatjuk, de alufóliába csomagolva is megsüthetjük. Ha átsült, 15-20 percig pihentetjük, csak utána szeleteljük fel.