Zöld curry édesburgonyával és padlizsánnal

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöld curry édesburgonyával és padlizsánnal
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db friss kaffircitromlevél
3 ¾ dl kókusztej
1 db hámozott, kockára vágott édesburgonya
1 db negyedekre vágott, szeletelt padlizsán
2 evőkanál zöldcitromlé
1 evőkanál olaj
2 és fél dl zöldségleves
1 evőkanál thai zöld currykrém
1 fej összevágott vöröshagyma
2 teáskanál reszelt pálmacukor
2 teáskanál zöldcitromhéj
A díszítéshez:
igény szerint friss korianderzöld
néhány friss kaffircitromlevél

Elkészítés:

1. Egy nagy wokban felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a hagymát és a zöld currykrémet, és közepes lángon, állandó keverés mellett 3 percig pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a padlizsánt, és 4-5 percig pirítjuk, amíg megpuhul. Beleöntjük a kókusztejet és a zöldséglevest, felforraljuk, majd a lángot mérsékelve, 5 percig pároljuk.

3. Hozzáadjuk a kaffir zöldcitromleveleket, az édesburgonyát, és időnként megkeverve, 10 percig főzzük csendesen, amíg a padlizsán és az édesburgonya jól megpuhul.

4. Hozzákeverjük a cukrot, a zöldcitrom levét a héjával együtt, és addig kevergetjük, amíg jól elvegyülnek a zöldségekkel. Ízlés szerint sózzuk, néhány szál friss korianderrel és tetszés szerint külön félretett zöldcitromlevéllel díszítjük, majd párolt rizzsel tálaljuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
150 dkg darabolt vegyes zöldség
5 szem durvára tört szegfűbors
1 kiskanál sáfrányos szeklice
5 dkg
20 dkg kelkáposzta
1 nagyobb vöröshagyma
1 dl olaj
1 kiskanál szerecsendió virág
1 darabka darabolt gyömbérgyökér
1 evőkanál egész bors
1 ágacska lestyán levél vagy
1 ágacska zellerlevél
ízlés szerint kristálycukor

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.

Thai zöld currykrém

Thai zöld currykrém
16 nagyobb zöld chilipaprika
10 gerezd apróra vágott fokhagyma
5 db apróra vágott sonkahagyma
2 evőkanál koriandermag
4 szál finomra vágott fenyérfű
1 evőkanál friss koriandergyökér
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál egész fehér bors
1 teáskanál római kömény
2 teáskanál garnélakrém
2 teáskanál friss, darabolt galangagyökér
2 teáskanál csíkokra vágott kaffircitromlevél

1. A sütőt 180 °C-ra (gáznál 4-es fokozat) előmelegítjük.

2. A koriandermagot, a garnélakrémet (folpack fóliába csomagolva), az egész fehér borsot és a rómaikömény-magot sütőlapra tesszük, és kb. 5-10 percnyi sütéssel felszabadítjuk az aromákat.

3. A garnélakrémről levesszük a fóliát. Háztartási robotgépbe vagy mozsárba tesszük és hozzáadjuk a tengeri sót, a finomra aprított fenyérfüvet (csak a fehér részeket), a friss, feldarabolt galangagyökeret és vékony csíkokra vágott kaffer zöldcitromlevelet, a feldarabolt friss koriandergyökeret, a felaprított ázsiai sonkahagymát, az apróra vágott fokhagymagerezdet és a kimagozott és összevágott, zöld húsú chilit. Simára keverjük vagy mozsárban összetörjük.

Zöld curry édesburgonyával és padlizsánnal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1891 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Zöld curry édesburgonyával és padlizsánnal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
google+