Balinéz tenger gyümölcsei curry

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Balinéz tenger gyümölcsei curry
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg kockára vágott kardhal
40 dkg nyers garnélarák
25 dkg kalmár
1 evőkanál zöldcitromlé
2 fej apróra vágott lilahagyma
2 kisebb friss, szeletelt piros chilipaprika
1 és ¼ dl halalaplé
dl olaj
A currykrémhez:
1 evőkanál őrölt mandula
2 kisebb friss, darabolt piros chilipaprika
2 db paradicsom
2 szál szeletelt fenyérfű
1 teáskanál őrölt kurkuma
3 teáskanál tamarindpüré
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 evőkanál őrölt koriander
1 teáskanál garnélapor
A díszítéshez:
igény szerint friss, vékonyra szeletelt thai bazsalikom

Elkészítés:

1. A currykrém elkészítése: a paradicsomok alsó felébe keresztet vágunk, 30 másodpercre leforrázzuk, majd hideg vízbe merítjük, és a bevágástól kiindulva lehúzzuk a héját. A húsát félbevágjuk, és teáskanállal kikanalazzuk a magokat, majd nagyobb darabokra vágjuk a paradicsomot. A krém többi hozzávalójával együtt háztartási robotgépbe tesszük, és sűrű pasztává pürésítjük.

2. A zöldcitromlevet tálba öntjük, sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Beletesszük a halat, és jól megforgatjuk benne, hogy mindenütt egyenletesen érje a páclé, és 20 percig benne hagyjuk. Közben a garnélát kibontjuk a páncéljából, kivesszük a tápcsatornáját, de a farkát rajta hagyjuk. A kalmárt 1 cm-es karikákra vágjuk.

3. Erős lángon felforrósítunk egy teflonbevonatú wokot, beleöntjük az olajat és körbefuttatjuk, hogy mindenütt egyenletesen érje. Beletesszük a hagymát, a chilit, a currykrémet, és lassú tűzön időnként megkeverve 10 percig pirítjuk, amíg illatozni kezdenek.

4. Hozzáadjuk a kardhalat, a garnélát, és jól elkeverjük a currys keverékben. 3 percig pirítjuk, amíg a garnéla éppen csak rózsaszínű lesz, majd beletesszük a kalmárt is, és még 1 percig pirítjuk.

5. Felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd mérsékelve a lángot, 2 percig pároljuk, amíg a hal és a rák megpuhul. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Csíkokra vágott friss bazsalikommal díszítjük.

A recept elkészítéséhez használjunk teflonbevonatú vagy nemesacélwokot, mivel a tamarind kémiai reakcióba lép a közönséges acélwok fém részeivel, csúnyán elszínezi az ételt, és a fűszeres védőréteg is lepattogzik.
Ha nem kapunk garnélaport, tegyünk egy kis szárított garnélát mozsárba vagy fűszerdarálóba és törjük, vagy őröljük finom porrá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Balinéz tenger gyümölcsei curry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2037 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Balinéz tenger gyümölcsei curry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
vegetáriánus ételek