Kókuszos garnélacurry

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Kókuszos garnélacurry
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg nyers, tisztított garnélarák
4 dl kókusztej
3 evőkanál friss, összevágott korianderzöld
1 evőkanál földimogyoró-olaj
1 evőkanál halszósz
2 és fél dl csirkehúsleves
1 fej összevágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 szál apróra vágott, fehér fenyérfű
½ teáskanál sambal oelek
2 teáskanál garam masala
4 db friss, vékonyra szeletelt kaffircitromlevél
A díszítéshez:
3 evőkanál friss korianderzöld

Elkészítés:

1. A currykrém elkészítése: a hagymát, fokhagymát, fenyérfüvet, cseresznyepaprika-krémet, garam masalát, kaffir zöldcitromleveleket és a felaprított korianderszárat 2 evőkanál vízzel együtt konyhai robotgépbe tesszük, és sima pürévé keverjük.

2. Közepes lángon felhevítjük a wokot, beleöntjük az olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán, hogy mindenütt érje. Beletesszük a currykrémet, és 2-3 percig pirítjuk, amíg illatozni kezd. Kevergetés közben felöntjük a levessel és a kókusztejjel, felforraljuk, majd kis lángra állítva, 10 percig főzzük csendesen, amíg a folyadék kissé besűrűsödik.

3. Beledobjuk a garnélát, és 3-5 percig csendesen főni hagyjuk, amíg megpuhul. Hozzákeverjük a halszószt. Rászórjuk a korianderzöldet és rizzsel tálaljuk.

Garnéla helyett használhatunk menyhalfilét is. 3-5 percig főzzük, amíg megpuhul.

Indonéz sambal

Indonéz sambal
12 nagyobb szárított piros chilipaprika
6 gerezd fokhagyma
1.85 dl tamarindpüré
2 nagyobb fej lilahagyma
1 teáskanál rákpaszta
1.25 dl olaj
2 teáskanál
1 teáskanál őrölt bors
1 evőkanál lágy barnacukor vagy
1 evőkanál reszelt pálmacukor

1. A piros chilit 30 percre forró vízbe áztatjuk; lecsepegtetjük. A chilit, a durvára aprított lila hagymát, a fokhagymát, a rákkrémet és az olajat robotgépbe tesszük, és sima krémmé keverjük, az oldalát rendszeresen lekapargatjuk.

2. Egy vastag aljú serpenyőt alacsony hőfokra hevítünk, és a krémet 10 percig főzzük benne, rendszeresen megkeverjük, míg nagyon sima lesz.

3. Belekeverjük a tamarindusz pürét, a reszelt pálmacukrot vagy puha barna cukrot, a sót és az őrölt borsot. Felforraljuk, és lassú tűzön 2 percig főzzük. Lehűtjük, és meleg sterilizált üvegekbe töltjük.

A hűtőben 2 hétig, a mélyhűtőben 3 hónapig is tárolhatjuk.

Garam masala

Garam masala
4 rúd fahéj
4 evőkanál koriandermag
2 evőkanál római kömény
0.5 teáskanál reszelt szerecsendió
1.5 evőkanál egész fekete bors
1 teáskanál szegfűszeg

1. A kardamomhüvelyt, az összetördelt fahéjrudat, a koriandermagot, a rómaikömény-magot, a fekete szemes borsot és a szegfűszeget külön-külön addig pörköljük, amíg aromájuk illatozni kezd, majd mindegyiket félretesszük hűlni.

2. A kardamomot meghámozzuk, a magokat megtartjuk, a héját eldobjuk.

3. A fűszereket háztartási robotgép keverőjébe tesszük, és addig őröljük, amíg sima port nem kapunk. Reszelt szerecsendióval ízesítjük. Fertőtlenített üvegben tárolva 3 hónapig is eláll.

Csirkehúsleves

Kép nélkül
150 dkg csirkecsont
3.5 dl víz
3 gerezd szeletelt fokhagyma
2 szelet friss gyömbér
4 szál újhagyma

1. A csirkecsontokat megmossuk, és egy nagy leveses lábosba vagy fazékba tesszük.

2. A vízzel felengedjük, csendesen főni hagyjuk. 30 percig főzzük, közben leszedjük a felszínén összegyűlt habot.

3. Beledobjuk a fokhagymát, az 1 cm-es gyömbérszeleteket és a újhagyma összezúzott fehér részét, és finoman gyöngyözve, félig lefedve 180 percen keresztül főzzük.

4. Finom lyukú szitán leszűrjük és megvárjuk, amíg kihűl. Éjszakára befedjük, és a hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt, leszedjük róla a zsírt.

Kókuszos garnélacurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 913 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Kókuszos garnélacurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
recept beküldése