Sárga halcurry

Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sárga halcurry
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg tisztított, darabolt kígyóbab
14 dkg szeletelt bambuszrügy
1 evőkanál zöldcitromlé
másfél dl zöldségleves
1 evőkanál thai sárga currykrém
1 evőkanál tamarindpüré
1 evőkanál reszelt pálmacukor
másfél evőkanál halszósz
A díszítéshez:
igény szerint friss korianderzöld
A tálaláshoz:
igény szerint cikkekre vágott zöldcitrom

Elkészítés:

1. A levest egy teflonbevonatú wokba öntjük és felforraljuk. Beletesszük a currykrémet, és állandó kevergetés közben 3-4 percig pirítjuk, amíg illatozni kezd.

2. Hozzáadjuk az összekevert tamarindpürét, pálmacukrot és 1 evőkanál halszószt.

3. Beledobjuk a zöldbabot és a bambuszrügyet, és közepes lángon 3-5 percig pirítjuk, vagy amíg a bab csaknem megpuhul.

4. Hozzáöntjük a kókuszkrémet, felforraljuk, majd mérsékelt lángra állítva, beletesszük a halat (pl. vörös sügér vagy menyhal), és 3-5 percig csendesen főni hagyjuk, amíg a hal éppen csak megpuhul.

5. Belevegyítjük a zöldcitrom levét és a maradék halszószt. Zöldcitromgerezdekkel és friss korianderzölddel díszítjük. Rizzsel tálaljuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Thai sárga currykrém

Thai sárga currykrém
8 kisebb friss zöld chilipaprika
5 db durvára vágott sonkahagyma
2 evőkanál friss, finomra vágott galangagyökér
1 evőkanál zöldcitromlé
0.5 evőkanál finomra aprított korianderzöld
0.5 evőkanál friss, apróra vágott koriandergyökér
0.5 teáskanál egész feketebors
0.5 teáskanál őrölt kurkuma
1 szál szeletelt fenyérfű
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál római kömény

1. A chilit, a durvára vágott ázsiai sonkahagymát, a felszeletelt fenyérfüvet (csak a fehér részeket), a felaprított fokhagymagerezdet, a finomra vágott, friss galangagyökeret, a zöldcitromlét és a finomra aprított korianderszárat és -gyökeret, az őrölt koriandert, a rómaikömény-magot, az őrölt kurkumát és az fekete egész borsot háztartási robotgépbe vagy mozsárba tesszük.

2. Simára keverjük, vagy a mozsárban összetörjük.

Sárga halcurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1511 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Sárga halcurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
szólj hozzá, értékelj