Sárga halcurry



Elkészítés:
1. A levest egy teflonbevonatú wokba öntjük és felforraljuk. Beletesszük a currykrémet, és állandó kevergetés közben 3-4 percig pirítjuk, amíg illatozni kezd.
2. Hozzáadjuk az összekevert tamarindpürét, pálmacukrot és 1 evőkanál halszószt.
3. Beledobjuk a zöldbabot és a bambuszrügyet, és közepes lángon 3-5 percig pirítjuk, vagy amíg a bab csaknem megpuhul.
4. Hozzáöntjük a kókuszkrémet, felforraljuk, majd mérsékelt lángra állítva, beletesszük a halat (pl. vörös sügér vagy menyhal), és 3-5 percig csendesen főni hagyjuk, amíg a hal éppen csak megpuhul.
5. Belevegyítjük a zöldcitrom levét és a maradék halszószt. Zöldcitromgerezdekkel és friss korianderzölddel díszítjük. Rizzsel tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.
Thai sárga currykrém

1. A chilit, a durvára vágott ázsiai sonkahagymát, a felszeletelt fenyérfüvet (csak a fehér részeket), a felaprított fokhagymagerezdet, a finomra vágott, friss galangagyökeret, a zöldcitromlét és a finomra aprított korianderszárat és -gyökeret, az őrölt koriandert, a rómaikömény-magot, az őrölt kurkumát és az fekete egész borsot háztartási robotgépbe vagy mozsárba tesszük.
2. Simára keverjük, vagy a mozsárban összetörjük.