Thai marhahúsos-sütőtökös curry
Gaeng nuer fug tong



Elkészítés:
1. Erős lángon felforrósítunk egy teflonbevonatú wokot. Beleöntjük az olajat és körbefuttatjuk, hogy az edény oldalát is érje. A húst adagonként beletesszük, és alkalmanként kb. 5 perc alatt barnára pirítjuk. Kivesszük a wokból.
2. Beletesszük a currykrémet, fokhagymát, a hagymát, a curryleveleket és jól beleforgatjuk az olajba. Visszatesszük a húst is, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett 2 percig pirítjuk.
3. Beleöntjük a kókusztejet, majd levesszük a lángot, és 45 percig csendesen főni hagyjuk. Beledobjuk a kockára vágott sütőtököt, és még 25-30 percig kis lángon forraljuk, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak, és a lé kissé besűrűsödik.
4. Hozzákeverjük a földimogyorót, a pálmacukrot, a tamarindpürét, a halszószt, és egy percig csendesen forraljuk. Currylevelekkel díszítjük, és rizzsel tálaljuk.
Musaman currykrém

1. A sütőt közepes hőmérsékleten 180 °C-ra (gáznál 4-es fokozat) előmelegítjük. A chili húsát leforrázás után durvára vágjuk.
2. Közben az ázsiai sonkahagymát, a fenyérfüvet (csak a fehér részeket), a galangagyökeret, a fokhagymagerezdet, a kardamomhüvelyt, a koriander- és római köménymagot és garnélakrémet (folpack fóliába csomagolva) és a fekete szemű törött borsot egy sütőlapon elrendezzük, és kb. 5 percig pörköljük, amíg a fűszerek aromája illatozni kezd.
3. A garnélakrémről leszedjük a fóliát. A megpörkölt fűszereket háztartási robotgépbe vagy mozsárba tesszük és hozzáadjuk az őrölt szegfűszeget és az őrölt fahéjat. Keveréssel vagy őröléssel sima krémet készítünk. Ha a massza túl száraz, hozzáadunk egy kevés fehér ecetet.