Édes chilidzsem



Elkészítés:
1. A szárított garnélát 5 percig forró vízben áztatjuk, jól lecsepegtetjük, majd leitatjuk és durvára vágjuk.
2. Egy kis serpenyőben, közepes lángon felforrósítjuk az olajat, beletesszük az ázsiai sonkahagymát, a fokhagymát, és állandó keverés mellett 10 percig pirítjuk, amíg a hagyma és a fokhagyma aranyszínű lesz. Hozzáadjuk a garnélát és a friss piros chilit, és folytonosan keverve 5 percig pirítjuk. Levesszük a lángról, lecsepegtetjük, az olajat félretesszük.
3. A pirított keveréket konyhai robotgépbe tesszük, és fokozatos keverés mellett hozzáadunk a félretett olajból 0,6 dl-t, hogy pépet kapjunk. A keveréket közepes lángra tett serpenyőbe tesszük, és amikor csendesen forrni kezd, hozzáadjuk a pálmacukrot, a tamarindpürét és a halszószt. 5 percig pirítjuk, időnként megkeverve, amíg besűrűsödik. Tálalás előtt megvárjuk, amíg kihűl.
Tiszta üvegben tároljuk a hűtőben, ahol akár 6 hónapig is eláll. Thai- vagy kézzel ehető ételekhez (pl. tavaszi tekercs, pénzes táska) kínáljuk.