Oroszlánfej-húsgombócok

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Oroszlánfej-húsgombócok
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db szárított shiitake gomba
10 dkg üvegtészta
6 szál vékonyra szeletelt újhagyma
40 dkg félbevágott bok choy
vagy
40 dkg félbevágott kínai bordáskel
2 és fél dl víz
4 gerezd finomra aprított fokhagyma
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál kukoricaliszt
másfél evőkanál rizsbor
dl világos szójaszósz
1 teáskanál kristálycukor
2 evőkanál földimogyoró-olaj

Elkészítés:

1. A gombát a vízzel leforrázzuk, és 20 percig állni hagyjuk. Szárazra nyomkodjuk, az áztatófolyadékot félretesszük. A szárakat eldobjuk, a gombafejeket vékonyan felszeleteljük. Közben a tésztát hőálló tálba tesszük, lobogó vízzel leforrázzuk, és 4-5 percig áztatjuk, vagy amíg megpuhul. Leöntjük róla a vizet és leöblítjük.

2. A darált húst, a tojásfehérjét, fokhagymát, gyömbért, kukoricalisztet, rizsbort, az újhagyma kétharmadát és egy csipetnyi sót a konyhai robotgépbe tesszük, és addig keverjük, amíg teljesen simára elegyedik. A keveréket 8 adagra osztjuk, és nedves kézzel nagy gombócokat formálunk belőle.

3. Erős lángon felhevítjük a wokot, beleöntjük a földimogyoró-olajat és körbefuttatjuk az edény oldalán. A gombócokat adagokban aranybarnára pirítjuk, mindegyik oldalán 2 percig, de nem kell átsülniük. Lecsepegtetjük róluk az olajat.

4. Szárazra törölgetjük a wokot és megszárítjuk, majd beleöntjük a levest és felforraljuk. Beletesszük a gombócokat, a szójaszószt, a cukrot, a gombát az áztatófolyadékkal együtt, majd lassú tűzön, fedő alatt 20-25 percig puhítjuk, amíg a gombócok megfőnek.

5. Hozzáadjuk a leveleire szedett bordáskelt és a tésztát, és fedővel letakarva kb. 5 perc alatt felmelegítjük. Rászórjuk a maradék újhagymát és tálaljuk.

Ezt a kelet-kínai specialitást hagyományosan kínai kellel (wom bok) készítik, de kínai bordáskellel (bok choy) is nagyon finom. Nevét a nagy húsgombócokról kapta, amelyek állítólag az oroszlán fejére, a levelek pedig a sörényére emlékeztetnek. Meglehetősen hosszú lével készítik, de inkább főételnek eszik tésztával és rizzsel, mint leves formájában.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Oroszlánfej-húsgombócok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1616 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Oroszlánfej-húsgombócok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
lexikon