Penangi marhacurry

Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Penangi marhacurry
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 dl konzerv kókuszkrém
4 dl kókusztej
3 evőkanál reszelt pálmacukor
100 dkg marhafelsál
vagy
100 dkg marhalapocka
9 dkg mogyoróvaj
4 db friss kaffircitromlevél
2 és fél evőkanál halszósz
A currykrémhez:
6 gerezd apróra vágott fokhagyma
6 szál friss koriandergyökér
8 nagyobb szárított piros chilipaprika
2 evőkanál pörkölt mogyoró
1 evőkanál friss, összevágott galangagyökér
2 szál szeletelt, fehér fenyérfű
1 teáskanál fehér bors
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriander
6 fej összevágott sonkahagyma
2 teáskanál garnélakrém
A díszítéshez:
igény szerint friss thai bazsalikom
igény szerint apróra vágott pörkölt mogyoró

Elkészítés:

1. A currykrém elkészítése: a chilit tálba tesszük, és annyi vízzel leforrázzuk, hogy ellepje. 20 percig áztatjuk, vagy amíg megpuhul. A magházát eltávolítjuk, a húsát durvára összevágjuk. A felaprított chilit a sonkahagymával, a fokhagymával, az őrölt korianderrel, az őrölt rómaiköménnyel, a fehér borssal, a fenyérfűvel, a galangagyökérrel, a koriandergyökérrel, a garnélakrémmel és a pörkölt földimogyoróval együtt robotgépbe tesszük, és addig keverjük, amíg sima pürét nem kapunk - lehet, hogy szükség lesz egy kis vízre is, ha a krém túlságosan sűrűre sikerül.

2. Kinyitjuk (de nem rázzuk fel) a kókuszkrém-konzervet, és leszedjük az igazán sűrű réteget a tetejéről. A sűrű krémet a wokba tesszük, és közepes lángon 10 percig forraljuk, vagy amíg az olaj kezd kiválni a krémből. Hozzákeverünk 8 evőkanál currykrémet, és gyakori kevergetés mellett 5-8 percig pirítjuk, vagy amíg illatozni kezd.

3. Beletesszük a wokba az 1 cm vastag szeletekre vágott húst, a kókusztejet, földimogyoróvajat, zöldcitromleveleket és a maradék kókuszkrémet, és 8 percig pirítjuk, vagy amíg a hús színe kezd megváltozni. Levesszük a lángot takarékra, és 30 percig pároljuk, vagy amíg a hús megpuhul, közben néhány perces időközönként megkeverjük, nehogy leragadjon az edény aljára.

4. Belekeverjük a zöldcitromlét, a halszószt és a cukrot, amíg jól elkeverednek a curryban. Kis evőtálakban tálaljuk, pörkölt földimogyoróval és bazsalikommal díszítve.

A thai curryk közül a penangi curry és a musaman curry hasonlít a legjobban az indiai currykhoz. A hasonlóság abból adódik, hogy sok esetben ugyanazokat a szárított fűszereket használják, amelyekkel az indiai currykat is készítik. E két curry erősebb fűszerezése a Thaiföld déli részén élő muzulmánoktól ered. Ezek a fűszerek alkalmasabbak vörös húsok - pl. marha- vagy bárányhús - elkészítéséhez, mint szárnyashoz vagy a tenger gyümölcseihez.
Penangi marhacurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2385 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
Penangi marhacurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
(Vince Kiadó, 2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok tökéletes eszköz gyors, keverve sült ételek elkészítéséhez. Amint azonban ebből a könyvből is kitűnik, ez az edényfajta ennél... bővebben...
könyvek